Nieuws over de opleiding ‘Manege instructeur’ 2018/2019

Wil je op een leuke en goede manier mensen leren omgaan met paarden en leren rijden? Wil je op een leerzame en veilige manier groepslessen geven op een manege? Wil je mensen enthousiast maken voor paarden en leren wat het betekent een goede recreatieruiter te zijn? Dan is de opleiding ‘Manege instructeur’ van de Manege & Ruiter Bond iets voor jou!
Je bent zeventien jaar of ouder, dol op paarden en je vindt het leuk om je enthousiasme op andere mensen over te brengen. Je wil dit doen op een manier waarbij de mensen die je gaat les geven vooral plezier beleven aan veilig leren omgaan met paarden. Het verzorgen van de paarden en door middel van een opleidingstraject goed leren rijden zijn voor je leerlingen net zo belangrijk. Daarnaast leer je gastheer/-vrouw te zijn voor het bedrijf waar je de lessen verzorgt en wordt je breed opgeleid zodat je multifunctioneel inzetbaar bent als je je diploma hebt. Je hebt geen paard nodig. Deze opleiding staat in het teken van lesgeven. Je hebt ruime ervaring met paarden en de mogelijkheid om wat je leert in de praktijk te brengen. Bij het in de praktijk oefenen dien je een (goedgekeurd) stagebedrijf te zoeken waar je kunt lesgeven en opdrachten voor je portfolio kunt maken. Daarnaast moet je eigen rijvaardigheid op orde zijn. Je moet minimaal D8, F8 of B dressuur met een promotie-/winstpunt rijden en een sprong van 60 centimeter kunnen springen. Het eigen niveau dient aangetoond te worden met filmpjes in je portfolio. Tenslotte beschik je minimaal over een vmbo diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg of gelijkwaardig.

Deze opleiding is gecertificeerd (als enige in Nederland) door de Stichting Permanente Educatie Nederland en deze Stichting zal dan ook het diploma uitgeven dat je ontvangt als je slaagt. Daarnaast word je bijgeschreven in het register als gediplomeerd instructeur. Het bedrijf waar je werkzaam zult zijn kan zich gewoon verzekeren.
Dit diploma is (nog) niet toegevoegd aan de lijst van Stichting Veilige Paardensport.

Wat je leert
In twintig avonden verdeeld over een jaar, leer je hoe je kinderen en volwassenen in groepen, de basis van paardrijden aanleert. En als de basis eenmaal gelegd is, hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen als ruiter. Hierbij staan veiligheid en het plezier in het omgaan met paarden en rijden centraal. Daarnaast leer je praktische zaken die te maken hebben met werken op een manege.

De eerste lesavonden van opleiding I en II is donderdagavond 3 mei, hieronder volgt steeds eerst opleiding I en daarna opleiding II. Alle avonden zijn op donderdag. Het praktijk en instructie examen is op zaterdag.

Begin opleiding (eis: 80% aanwezig)

3 mei 2018 (2 groepen)

17/5                    24/5

31/5                    7/6

14/6                    21/6

28/6                    5/7

13/9                    20/9

27/9                    4/10

11/10                  1/11

8/11                    15/11                  eerste ijkdatum portfolio

22/11                  29/11

6/12                    10/1

17/1                    24/1

31/1                    7/2

14/2                    7/3                      tweede ijkdatum portfolio

14/3                    21/3

28/3                    4/4

11/4                    18/4

25/4                    9/5

16/5                    23/5                    inleveren portfolio

6 juni theorie examen (2 groepen)

15 juni zaterdag praktijk en instructie examen (2 groepen)

De locaties worden later bekend gemaakt, afhankelijk waar de deelnemers vandaan komen.

De kosten inclusief aanmelden, examen en BTW € 1450,-.

Je kunt je aanmelden door te mailen naar info@manegeruiterbond.nl en een inschrijfformulier aan te vragen.