Nieuws

Berichten van de Bond en hun Maneges

Manege Kampioenschap en voorronden

Voorronden kunnen op de eigen bedrijven verreden worden vanaf januari. Ieder doet dit op eigen wijze. De geselecteerde ruiters kunnen door naar de halve finale, 2 per categorie, dus maximaal 10 ruiters per bedrijf. Ruiters starten 2x.
Data:
Halve finales:
19 mei 2018 (op verzoek zaterdag) Manege Mallejan
27 mei 2018 Manege Hoogenweg
03 juni 2018 Manege Sprong Vooruit en RSC Harderwijk
26 augustus 2018 De Dordtsche Manege

Finale: LET OP GEWIJZIGDE DATUM DOOR PAARDENZIEKTES IN NEDERLAND!!
23 september 2018 Almeersch Hippisch Centrum, ruiters starten 1x, kosten € 15,- per start tevens het Carrousel Kampioenschap.

Erkenning verzekering Manege instructeur

De opleiding Manege Instructeur van de Manege & Ruiter Bond erkend en verzekerbaar door alle grote verzekeringsmaatschappijen in Nederland.

“Na toetsing en daardoor het waarmerken van de diploma’s en het registreren van gediplomeerden door het CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) zodat wij een volwaardige SPEN  (Stichting Permanente Educatie Nederland) gecertificeerde opleiding bieden waarbij alle gediplomeerden worden bijgeschreven in het register, was dit het laatste stuk”, volgens voorzitter van de Manege & Ruiter Bond, Yvonne Buijs.

We zijn erg blij met dit resultaat en gaan met vertrouwen 3 mei 2018 met de volgende opleiding tot Manege Instructeur van start.

Opleiding Manege instructeur

Nieuws over de opleiding ‘Manege instructeur’ 2018/2019

Wil je op een leuke en goede manier mensen leren omgaan met paarden en leren rijden? Wil je op een leerzame en veilige manier groepslessen geven op een manege? Wil je mensen enthousiast maken voor paarden en leren wat het betekent een goede recreatieruiter te zijn? Dan is de opleiding ‘Manege instructeur’ van de Manege & Ruiter Bond iets voor jou!
Je bent zeventien jaar of ouder, dol op paarden en je vindt het leuk om je enthousiasme op andere mensen over te brengen. Je wil dit doen op een manier waarbij de mensen die je gaat les geven vooral plezier beleven aan veilig leren omgaan met paarden. Het verzorgen van de paarden en door middel van een opleidingstraject goed leren rijden zijn voor je leerlingen net zo belangrijk. Daarnaast leer je gastheer/-vrouw te zijn voor het bedrijf waar je de lessen verzorgt en wordt je breed opgeleid zodat je multifunctioneel inzetbaar bent als je je diploma hebt. Je hebt geen paard nodig. Deze opleiding staat in het teken van lesgeven. Je hebt ruime ervaring met paarden en de mogelijkheid om wat je leert in de praktijk te brengen. Bij het in de praktijk oefenen dien je een (goedgekeurd) stagebedrijf te zoeken waar je kunt lesgeven en opdrachten voor je portfolio kunt maken. Daarnaast moet je eigen rijvaardigheid op orde zijn. Je moet minimaal D8, F8 of B dressuur met een promotie-/winstpunt rijden en een sprong van 60 centimeter kunnen springen. Het eigen niveau dient aangetoond te worden met filmpjes in je portfolio. Tenslotte beschik je minimaal over een vmbo diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg of gelijkwaardig.

Deze opleiding is gecertificeerd (als enige in Nederland) door de Stichting Permanente Educatie Nederland en deze Stichting zal dan ook het diploma uitgeven dat je ontvangt als je slaagt. Daarnaast word je bijgeschreven in het register als gediplomeerd instructeur. Het bedrijf waar je werkzaam zult zijn kan zich gewoon verzekeren.
Dit diploma is (nog) niet toegevoegd aan de lijst van Stichting Veilige Paardensport.

Wat je leert
In twintig avonden verdeeld over een jaar, leer je hoe je kinderen en volwassenen in groepen, de basis van paardrijden aanleert. En als de basis eenmaal gelegd is, hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen als ruiter. Hierbij staan veiligheid en het plezier in het omgaan met paarden en rijden centraal. Daarnaast leer je praktische zaken die te maken hebben met werken op een manege.

De eerste lesavonden van opleiding I en II is donderdagavond 3 mei, hieronder volgt steeds eerst opleiding I en daarna opleiding II. Alle avonden zijn op donderdag. Het praktijk en instructie examen is op zaterdag.

Begin opleiding (eis: 80% aanwezig)

3 mei 2018 (2 groepen)

17/5                    24/5

31/5                    7/6

14/6                    21/6

28/6                    5/7

13/9                    20/9

27/9                    4/10

11/10                  1/11

8/11                    15/11                  eerste ijkdatum portfolio

22/11                  29/11

6/12                    10/1

17/1                    24/1

31/1                    7/2

14/2                    7/3                      tweede ijkdatum portfolio

14/3                    21/3

28/3                    4/4

11/4                    18/4

25/4                    9/5

16/5                    23/5                    inleveren portfolio

6 juni theorie examen (2 groepen)

15 juni zaterdag praktijk en instructie examen (2 groepen)

De locaties worden later bekend gemaakt, afhankelijk waar de deelnemers vandaan komen.

De kosten inclusief aanmelden, examen en BTW € 1450,-.

Je kunt je aanmelden door te mailen naar info@manegeruiterbond.nl en een inschrijfformulier aan te vragen.

 

 

Juryleden

Zaterdagavond 7 april om 19.00 uur is er een jurybijeenkomst! Locatie: Manege Zonneveld, Torenlaan 88, 3743 HJ Baarn, kosten € 20,-. Inschrijven via info@manegeruiterbond.nl, je krijgt een antwoordmail met de bankgegevens zodat het geld tijdig overgemaakt kan worden. Aarzel niet, wil je jureren? Kom naar de bijeenkomst.

Vanaf heden kunnen juryleden die de proeven van de Manege en Ruiter Bond willen jureren zich melden via info@manegeruiterbond.nl, elk jaar is er een jurybijeenkomst waar aan deelgenomen dient te worden.

Na goedkeuring geven wij dan een “inloglink” waarmee je op onze interne juryledenlijst komt. Welkom!

Nederlands Hippisch Recreatie Platform

Nederlands Hippisch Recreatie Platform

Maandag 23 mei 2016 was een memorabel moment voor diverse verenigingen en organisaties die zich inzetten voor de recreatieruiter/menner en paardeneigenaar.

Een aantal organisaties hebben een samenwerkingsverband gesloten om zich in te zetten voor de recreatieve ruiter/menner en paardeneigenaar, zonder winstoogmerk. Een prachtig streven!

Elke organisatie heeft haar eigen expertise waardoor we elkaar alleen maar kunnen versterken. We kunnen elkaars expertise uitwisselen en ook evenementen die we over en weer organiseren voor elkaars leden openstellen. Dat moet de kracht worden van dit platform.

Belangrijke speerpunten die ook ten grondslag liggen aan deze overeenkomst zijn; het welzijn van en respect voor het paard bevorderen; veiligheid van ruiter/menner en paard; het efficiënt faciliteren en ondersteunen van de recreatieruiter/menner en recreatieve paardeneigenaren onder andere door het aanbieden van een diversiteit aan activiteiten; het vertegenwoordigen van gezamenlijke belangen richting publiekrechtelijke organisaties. De partijen hebben gezamenlijk een bereik van ruim 100.000 recreatieruiters/menners en paardeneigenaren en willen zich inzetten voor hun leden, maar ook voor de ruiters en menners die nog nergens bij aangesloten zijn.

Op de website zijn de deelnemende organisaties te vinden. Kijk op nhrp.nl voor meer informatie.


 

Thuis je nieuwe “D”ressuurproef oefenen? Dat kan!

Testdrive™ maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze dressuurproeven van over de hele wereld af te spelen, te bekijken en te leren. Het is gemakkelijk en leuk om te gebruiken en de uitgelezen plek om je volgende dressuurproef te bestuderen.

Vanaf nu kun je bij de Manege & Ruiterbond niet alleen gratis alle Dressuur proeven downloaden, maar ook gratis online oefenen!

Ga snel naar de pagina met proeven!

Manege & Ruiter Bond – “Het beste paard van stal”

Manege & Ruiter Bond – “Het beste paard van stal”

Manege & Ruiter Bond zat in het programma “Het beste paard van stal” Zondag 22 maart 2015.
Heb je dit gemist? Klik hier.


 

Het Beste Paard van stal – SBS6

Alles draait om de ruiter en het paard. Zowel stallen als stoeterijen worden bezocht en er worden mensen gevolgd die met paarden werken. Iedere week komt er juridisch advies voorbij van de paardenadvocaat en praten ruiters, experts en liefhebbers over de paardenwereld, middels grappige filmpjes en de nieuwste ontwikkelingen op hippisch gebied.