Nieuws

Berichten van de Bond en hun Maneges

BHV bijscholing in Bavel

Beste collega’s,

Op 16 november 2017 van 13:30 tot 17:00 uur organiseert Manege de Roosberg een BHV bijscholing i.s.m. Kompas.
Voor inschrijven en of meer informatie neem contact op met:
Stien Ullings
0161-434241
info@roosberg.nl
Bavelse Hei 9
Bavel

Juryleden

Vanaf heden kunnen Juryleden die de proeven van de Manege en Ruiter Bond willen jureren zich melden via info@manegeruiterbond.nl

Na goedkeuring geven wij dan een “inloglink” waarmee u op onze interne Juryledenlijst komt. Welkom!

Opleiding Manege instructeur

Opleiding ‘Manege instructeur’

Wil je op een leuke en goede manier mensen leren omgaan met paarden en leren rijden? Wil je op een leerzame en veilige manier groepslessen geven op een manege? Wil je mensen enthousiast maken voor paarden en leren wat het betekent een goede recreatieruiter te zijn? Dan is de opleiding ‘Manege instructeur’ van de Manege & Ruiter Bond iets voor jou!

Het vertrekpunt
Je bent zeventien jaar of ouder, dol op paarden en je vindt het leuk om je enthousiasme op andere mensen over te brengen. Je wil dit doen op een manier waarbij de mensen die je gaat les geven vooral plezier beleven aan veilig leren omgaan met paarden. Het verzorgen van de paarden en door middel van een opleidingstraject goed leren rijden zijn voor je leerlingen net zo belangrijk. Daarnaast leer je gastheer/-vrouw te zijn voor het bedrijf waar je de lessen verzorgt en wordt je breed opgeleid zodat je multifunctioneel inzetbaar bent als je je diploma hebt. Je hebt geen paard nodig. Deze opleiding staat in het teken van lesgeven.

Wat moet je kunnen?
Je hebt ruime ervaring met paarden en de mogelijkheid om wat je leert in de praktijk te brengen. Bij het in de praktijk oefenen moet je zorgen dat je daar feedback krijgt. Daarnaast moet je eigen rijvaardigheid op orde zijn. Je moet minimaal D8, F8 of B dressuur met een promotie-/winstpunt rijden en een sprong van 50 centimeter kunnen springen. Het eigen springniveau dient aangetoond te worden met een filmpje. Tenslotte beschik je minimaal over een vmbo diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg of gelijkwaardig.

Wat je leert
In twintig avonden verdeeld over een jaar, leer je hoe je kinderen en volwassenen in groepen, de basis van paardrijden aanleert. Als de basis eenmaal gelegd is, hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen als ruiter. Hierbij staan veiligheid en het plezier in het omgaan met paarden en rijden centraal. In de opleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

• Hanteren en opzadelen
• Paard en welzijn
• Paard en gedrag
• Observeren
• Klantvriendelijkheid
• Communicatie • Basis longeren
• Werken met hulpteugels
• Rijtechniek (houding/zit)
• Veiligheid
• Gastheerschap
• Didactiek • Instructie geven
• Lesgeven
• Spelvormen
• Carrousel
• Groepslessen
• Pedagogiek
Bij alle onderwerpen wordt uitgegaan van de vraag hoe je dit op een goede, begrijpelijke en plezierige manier aanleert bij de doelgroep. Of dit nu jonge kinderen, pubers, volwassenen of mensen met een lichte beperking zijn.

De lessen
Iedere avond bestaat uit drie uur. Hiervan is gemiddeld 1 uur theorie en 2 uur praktijk. Ook krijg je iedere avond oefenstof die je voor de volgende les moet uitvoeren. De lessen worden wisselend verzorgd door docenten paardensport en -houderij, ervaren manege instructeurs en -bedrijfsleiders. Er wordt van je verwacht dat je buiten de opleiding voldoende lesuren kunt oefenen. In de (zomer)vakantie is het handig een stage te volgen. Tijdens de eerste les ontvang je een overzicht van de onderwijslocaties voor het opleidingsjaar. Dit zullen een aantal verschillende locaties zijn. De keuze voor de locaties komt mede tot stand op basis van de woonplaats van de deelnemers.

Examen en diploma
Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Daarnaast moet je een portfolio inleveren. In het portfolio laat je aan de hand van de huiswerkopdrachten je voortgang zien. Het examen wordt beoordeeld door examinatoren uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Heb je het examen gehaald, dan ontvang je het diploma ‘Manege instructeur’. Met dit diploma mag je lesgeven op maneges en ben je door de brede opleiding een aanwinst voor die manege.

Inschrijven en kosten
De inschrijving verloopt via de Manege & Ruiter Bond. Stuur het inschrijfformulier ingevuld met de gevraagde stukken op en betaal het inschrijfgeld. Na de aanmelding en bevestiging dat je mee kunt doen ontvang je de factuur voor de opleiding (€ 1.000,-). Dit bedrag moet voor de start zijn voldaan. Je ontvangt dan de informatie over de locaties, data, enzovoort. De eerste les vindt plaats op 13 april 2017 bij het Almeersch Hippisch Centrum in Almere.
De factuur voor het examen (€ 175,-) ontvang je bij het aanvragen ervan. Dit doe je in overleg met de docent.

Nieuws over het Manege Kampioenschap

Het Manege Kampioenschap 2017

De voorrondes vinden plaats op de eigen manege.

Alle uitgezonden deelnemers starten 2x in de halve finales op de uitgekozen locatie. Houd dus rekening met één zondag aanwezigheid. Het gemiddelde van deze twee starts geeft aan de beste ruiters een startbewijs voor de finale op 11 juni!

Kijk na de jaarwisseling op de besloten pagina’s voor de precieze regels.

De halve finales worden gehouden op:
21 mei Manege Hoogenweg, Hoogenweg 52, 7793 HM Hoogenweg

7 mei Ruitersportcentrum Zwolle, Hollewandsweg 15, 8014 BE Zwolle

14 mei Manege Hooidonk, Beekstraat 48, 5673 NA Nuenen

28 mei Equicentrum Sprong Vooruit, Sprongseweg 7, 5447 PK Rijkevoort

7 mei Manege Veldt, Engewormer 25, 1531 MX Wormer

21 mei De Dordtsche Manege, Spirea 1, 3317 JP Dordrecht

Het belooft een heus spektakel te worden. Zowel dit kampioenschap als het Kampioenschap Carrousel worden beide op 11 juni verreden. Super spannend!

Nederlands Hippisch Recreatie Platform in oprichting

Afgelopen maandag, 23 mei 2016, was het een memorabel moment voor diverse verenigingen en organisaties die zich inzetten voor de recreatieruiter/menner en paardeneigenaar.

De intentieovereenkomst tot samenwerkingsverband werd namelijk getekend door 7 organisaties bij Stal Mansour in Arnhem. De gezamenlijkheid van deze organisaties kenmerkt zich door het zich inzetten voor de recreatieve ruiter/menner en paardeneigenaar, zonder winstoogmerk. Een prachtig streven en dit is slechts het begin! De 7 organisaties die de handen ineen slaan zijn: Nederlands Vereniging voor Vrijetijdsruiters (NVVR), Stichting Hippische Toerisme Nederland (SHTN), Stichting Ruiteren en Mennen, Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR), Manege & Ruiter Bond, Nederlandse Hippische Activiteiten Vereniging (NHAV) en Vereniging Eigen Paard.

‘Elke organisatie heeft haar eigen expertise waardoor we elkaar alleen maar kunnen versterken’, aldus Johan Norde, namens alle partijen. ‘We kunnen elkaars expertise uitwisselen en ook evenementen die we over en weer organiseren voor elkaars leden openstellen. Dat moet de kracht worden van dit platform.’

Belangrijke speerpunten die ook ten grondslag liggen aan deze intentieovereenkomst zijn; het welzijn van en respect voor het paard bevorderen; veiligheid van ruiter/menner en paard; het efficiënt faciliteren en ondersteunen van de recreatieruiter/menner en recreatieve paardeneigenaren onder andere door het aanbieden van een diversiteit aan activiteiten; het vertegenwoordigen van gezamenlijke belangen richting publiekrechtelijke organisaties. De partijen hebben gezamenlijk een bereik van ruim 100.000 recreatieruiters/menners en paardeneigenaren en willen zich inzetten voor hun leden, maar ook voor de ruiters en menners die nog nergens bij aangesloten zijn.

De komende tijd zal het platform bezig gaan met het uitwerken en concretiseren van de gezamenlijk


Noot voor de redactie:
Voor meer info kunt u contact opnemen met:
Dhr. J. Norde 06-54303138
Mevr. R. van der Beek 06-29584928
Of per mail via SHRP@gmail.com

2de bijeenkomst was een groot succes !

Donderdag 11 februari kwamen de aangesloten bedrijven voor de 2de keer bij elkaar. Zeker 45 personen van manege bedrijven uit het gehele land waren naar Arnhem gekomen om kennis te maken met elkaar en ideeën en ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Precies waarvoor de M&RB is opgericht. Na de nieuwtjes en de indelingen van de kampioenschappen en de carrouselcompetitie was de gelegenheid om achter de schermen van Stal Mansour te kijken.

Volgende keer zijn we allemaal te gast bij Manege Castellum op donderdag 29 september van 11.00 tot 15.00 uur!

Data van de evenementen staan op deze site en onze Facebook pagina.

IMG_1045

Thuis je nieuwe “D”ressuurproef oefenen? Dat kan!

Testdrive™ maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze dressuurproeven van over de hele wereld af te spelen, te bekijken en te leren. Het is gemakkelijk en leuk om te gebruiken en de uitgelezen plek om je volgende dressuurproef te bestuderen.

Vanaf nu kun je bij de Manege & Ruiterbond niet alleen gratis alle Dressuur proeven downloaden, maar ook gratis online oefenen!

Ga snel naar de pagina met proeven!

Manege & Ruiter Bond – “Het beste paard van stal”

Manege & Ruiter Bond zat in het programma “Het beste paard van stal” Zondag 22 maart 2015.
Heb je dit gemist? Klik hier.


 

Het Beste Paard van stal – SBS6

Alles draait om de ruiter en het paard. Zowel stallen als stoeterijen worden bezocht en er worden mensen gevolgd die met paarden werken. Iedere week komt er juridisch advies voorbij van de paardenadvocaat en praten ruiters, experts en liefhebbers over de paardenwereld, middels grappige filmpjes en de nieuwste ontwikkelingen op hippisch gebied.