325 paarden in het vliegtuig naar Tokio: hoe gaat dat?

Kunnen paarden vliegen? Nou, wel als het Olympische atleten zijn! De eerste paarden voor de Olympische Spelen zijn per vliegtuig gearriveerd in Japan. In totaal zullen er 325 paarden ingevlogen woorden voor De Spelen verdeeld over bijna twintig vluchten. Een hele operatie dus. De FEI vertelt wat er allemaal bij komt kijken en zette alle bijzondere feitjes op een rij.

Historische gebeurtenis

“Om deze paarden te zien aankomen op de luchthaven van Haneda is echt een  historische gebeurtenis. En wat het nog specialer maakt; dit zijn geen gewone paarden, het zijn Olympische paarden”, zegt Takahashi Koji, beheerder van Tokio International Airport. “Het was echt een belangrijke avond voor de luchthaven en vooral voor het vrachtteam. We zien het als één van de belangrijkste mijlpalen in het aftellen naar de start van de Olympische Spelen van Tokio.”

Dressuurpaarden

De paarden die arriveerden zijn allemaal dressuurpaarden, waaronder enkele olympische supersterren, zoals Bella Rose, de merrie die wordt gereden door de Duitse amazone Isabell Werth. Ook Gio, het paard van tweevoudig olympisch kampioen Charlotte Dujardin kwam aan op Haneda. Dujardin zal met Gio proberen in Tokio haar derde titel op een rij te winnen. Na aankomst zijn de paarden op weg gegaan naar de prachtige hippische accommodatie in Baji Koen, dat in eigendom is van de Japan Racing Association.

Comfort en veiligheid

De paarden staan tijdens de vlucht per twee in een container. Hun comfort en veiligheid wordt verzekerd door de vluchtgrooms en de meereizende dierenarts aan boord. En in tegenstelling tot passagiers met twee benen, krijgen de paarden niet alleen hun maaltijden tijdens de vlucht (uiteraard inclusief speciale maaltijdverzoeken), maar kunnen ze tijdens de reis snacken met hooi, behalve wanneer ze een dutje doen.

Een Britse groom maakt dressuurpaard Gio klaar voor de vlucht naar Tokio.

Complexe logistiek

In totaal zullen 325 paarden naar Tokio worden gevlogen voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen samen. De complexe logistiek voor deze enorme luchtbrug wordt gecoördineerd door transportagent Peden Bloodstock, die sinds de Spelen in Rome (1960) verantwoordelijk is voor Olympisch en Paralympisch paardenvervoer en de officiële logistieke partner is van de internationale paardensportbond FEI. Een konvooi van 11 moderne paardenwagens met airconditioning, allen eigendom van de Japanse Racing Association, vervoerden de kostbare paardenvracht – en 13.500 kilo uitrusting – van Haneda naar Baji Koen, naar de stallen.

Feitjes over het transport

★ 247 – totaal aantal paarden dat naar Tokio reist voor de Olympische Spelen

★ 78 – totaal aantal paarden dat naar Tokio reist voor de Paralympische Spelen

★ 14 – totaal aantal paardenvluchten voor de Olympische Spelen van Tokio

★ 5 – totaal aantal paardenvluchten voor de Paralympische Spelen van Tokio

★ 100.000 kg – totaal gewicht van het materiaal (met inbegrip van o.a. zadels, hoofdstellen, laarzen, dekens, longeermateriaal, verzorgingsuitrustingen, hoefijzers, kruiwagens en mestvorken)

Bekijk hier hoe de Olympische dressuurpaarden aankomen in Tokio

Lees ook: Flying horse groom Annalynn Koopmans: “Elke vlucht vind ik bijzonder”

Bron: Hoefslag

Foto’s: FEI