4 ruiters over de aanschaf van een eigen paard

Voor veel ruiters is het een grote droom: een eigen paard! Maar dit is niet zomaar een aankoop, daarom moet je hier goed over nadenken en jezelf goed voorbereiden. 4 ruiters delen in dit artikel hun ervaringen en tips over de aanschaf van een eigen paard.

Anouk & Z-Spirit

“Ik ben Anouk Bonenkamp (21) en ik heb een paard genaamd Z-Spirit. Spirit is een fjord ruin van 18 jaar oud. Samen zijn wij in vele disciplines te vinden: dressuur, springen en crossen. Onze voorkeur ligt vooral bij deze laatste twee. Daarnaast doen we ook veel vrijheidsdressuur, grondwerk en maken we veel buitenritten. In 2016 zag ik een artikel op Facebook staan dat de vorige eigenaar van Spirit een verzorger zocht. Ik ben toen langs gegaan en heb Spirit toen 2 jaar verzorgd. Na 2 jaar hebben wij besloten hem te kopen! Nu is Spirit in mei alweer 4 jaar van mij. Omdat ik Spirit al 2 jaar kende wist ik al super veel over hem, qua gezondheid maar ook qua karakter. Dit was een groot voordeel voor ons bij de aankoop. Laat je paard altijd nakijken/keuren door een dierenarts! Om eventuele problemen uit te sluiten en zeker te weten dat je een gezond paard koopt. Het is ontzettend jammer als je een paard koopt met mankementen die niet vermeld waren. En ga vaker langs bij een paard, dus besluit niet na één het paard te kopen. Bouw samen een band op, en besluit dan of het wat voor je is!”

Franka & Eternity

“Mijn naam is Franka (24) en inmiddels ben ik ruim 8 jaar eigenaresse van Eternity. ET is een KWPN merrie van 12 jaar. We zijn beide gek op springen en crossen en hier rijden we ook wedstrijden in. Daarnaast vinden we een heerlijke buitenrit ook erg leuk, en dressuur hoort er natuurlijk ook bij. Ik heb ET gevonden op sporthorses.nl. Ze stond bij een handelaar in het noorden van het land. Ik had zelf van tevoren wel een eisenlijstje: tussen de 3 en 7 jaar oud, springgefokt en minimaal 170. Ik had de sterke voorkeur voor een merrie en een schimmel. ET is bij aankoop gekeurd, klinisch en röntgenologisch. Daarnaast heb ik gelet op haar algehele uitstraling, karakter, gangen en andere gezondheidsdingetjes (zoals bijvoorbeeld d’r hoeven). Ik had ook iemand mee die meer verstand had van paarden en die echt wist waar je op moest letten, ET is namelijk mijn eerste eigen paard dus zo heel ervaren was ik ook nog niet. Ik raad het dus enorm aan om iemand mee te nemen die echt verstand van zaken heeft. Iemand die er ook helemaal buiten staat en zonder emotie naar het paard kan kijken. Soms kan je zelf al helemaal verliefd worden, terwijl er redenen kunnen zijn waarom het niet verstandig is dit paard te kopen. Dat is het fijn om iemand mee te hebben die puur en alleen naar de feiten kijkt. En die dus ook weet waar hij/zij op moet letten.”

Joëlla & Balou

“Ik ben Joëlla Flapper (18) en ik heb een tinkerruin genaamd Balou van bijna 5 jaar. Ik heb hem gekocht toen ik 16 was en hij bijna 3. Balou heb ik gevonden via een Facebook advertentie. Hij was toen nog 2 dus heb ik hem ‘op de gok’ gekocht in goed vertrouwen. Ik heb hem niet laten keuren; ik was gewoon gelijk verliefd op hem. Uiteindelijk is dit niet zo’n goede keuze geweest. Er bleek veel met hem aan de hand te zijn, zoals zijn pssm1 (een spierziekte). Mijn tip is dan ook: koop vooral een paard waar je echt een goed gevoel bij hebt. Kom vaker langs bij het dier kijken van te voren en laat een dier keuren en testen! Dit kan vaak een hoop ellende schelen. Niet alles is uiteraard te zien dan, maar wel veel. En ga na de aankoop natuurlijk gewoon lekker genieten van je paard en je band opbouwen.”

Fleur & Tinus

“Ik ben Fleur van der Scheer (29). Ik heb een 11-jarige appaloosa ruin, die ik nu bijna 3 jaar in mijn bezit heb. Toen ik hem kreeg had hij weinig ervaring en ondertussen zijn wij M2 startgerechtigd. Daarnaast rij ik ook regelmatig buiten. Eerlijk is eerlijk: ik ben op de kleur gevallen. Naast Tinus heb ik nog een bonte Irish Sport Horse die ik ondertussen al 12 jaar heb. Nu heeft hij een bijrijder. Ook heb ik nog een tweejarige palomino/appaloosa veulen wat de opvolger van Tinus moet worden. Ik houd dus van aparte kleurtjes. Maar naast de kleur vind ik het belangrijk dat ze ook nog voldoende kunnen bewegen, het karakter goed is en ze veelzijdig kunnen worden ingezet. Naast dressuur rijden, wil ik er ook een sprongetje mee kunnen maken en ze gaan ook elke week mee het bos in. Op het moment is het een gekte op de paardenmarkt en dit maakt dat mensen paarden kopen, waar ze later spijt van krijgen. Van te voren is het belangrijk te bedenken wat je budget en doel is en welk geslacht jouw voorkeur heeft. Ook de leeftijd en ervaring kan je van tevoren bedenken. Als je dit bedacht hebt, ga je opzoek naar zo’n paard. Dit kan best even duren. Op het moment dat je een paard hebt gevonden ga je kijken. Neem altijd iemand mee en ga altijd twee keer kijken. Zorg dat je de 2de keer het paard zelf uit zijn stal haalt, poetst en opzadelt en de eerste bent die erop gaat zitten. De 2de keer zou ik ook iemand meenemen die jou goed kent. Als dit allemaal goed is en je bent het ook over de prijs eens geworden, zou ik hem laten keuren. Een zoektocht kan lang duren, maar neem niet genoegen met minder, want dan ben je vaak weer terug bij af. En dat wil je niet!”

Meer lezen over een (eerste) eigen paard? Lees hier het artikel over Sem en Napoli!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Unsplash / privébezit / EmmaEmerelle