4 ruiters over de ideale bouw van een paard

Iedere ruiter heeft andere voorkeuren als het gaat om de bouw van een paard. Een ruiter zoekt natuurlijk een paard dat het beste past bij zijn of haar discipline. In dit artikel vertellen 4 ruiters uit verschillende disciplines over de ideale bouw van een paard.

Olivia Braaksma (16, springen)

“Ik heb op dit moment een paard van vijf jaar oud, daar spring ik B mee. Mijn pony is jammer genoeg kortgeleden verkocht, ik reed met haar internationaal zware tour in het springen. Ik vind het belangrijk dat het paard niet te kort in de rug is en dat het paard er atletisch uit ziet. Ik ben meer van de rank gebouwde paarden. Dit is voor mij de ideale bouw omdat meestal de ranker gebouwde paarden wat meer bloed hebben en daar houd ik van. Ook hebben deze paarden vaak wat meer uithoudingsvermogen.”

Shanaya Karadag (18, dressuur)

“Ik rijd nu met mijn paard Amaretto (v. Jazz) Lichte Tour en met mijn paard Libido (v. Geniaal) L2. De ideale bouw voor mij is een dressuurpaard met een goed achterbeen. Ik kijk vooral of het achterbeen onder de massa is, dat is handig voor de verzameling en met een sterk achterbeen kan je het paard mooi opwaarts laten bewegen. Ook vind ik het mooi en handig als een paard hoogbenig is, daardoor lijkt er meer afdruk in de beweging te zitten. Qua halslengte hangt het af van het type paard. Amaretto is wat kleiner en heeft dus een kortere nek, maar daardoor kan ze wel makkelijk bovenin lopen. Doordat Amaretto compact is kan ik haar goed op het achterbeen zetten en makkelijker aan elkaar rijden. Libido is wat groter en heeft ook een langere nek, dat maakt het moeilijker om hem aan elkaar te rijden. Libido heeft wel langere benen en veel meer afdruk waardoor alles al snel spectaculair lijkt! Kijk bij een paard niet alleen naar de bouw, maar kijk ook goed naar het type paard en vooral naar het karakter!”

Marijke Visser (28, endurance)

“Ik rijd sinds 2010 internationaal endurance. Ik geloof dat alle gezonde paarden endurance-paarden kunnen zijn! De eerste klasses beginnen met 30 kilometer. Elk paard dat wekelijks regelmatig lichte beweging/training krijgt, goed verzorgt wordt en netjes rijbaar is kan dit lopen. Wil je verder, dan zijn er natuurlijk bepaalde voordelen in de bouw die dingen makkelijker. Het ideale endurance-paard is vooral van binnen correct en sterk gebouwd. Wat je van buiten ziet hoeft niet van binnen zo te zijn. Je zoekt naar een paard dat licht kan bewegen met weinig actie in de voor- en achterbenen, maar wel in balans. Je wilt 3 correcte, simpele gangen. Endurance paarden moeten naar voren lopen en dat met een natuurlijk gedragen hals als het vrij beweegt. Je wil graag een fijn paard, met weinig beharing en een dunne huid. Niet iehl, maar fijn. Deze paarden kunnen hun warmte op een natuurlijke manier makkelijker kwijt. Daar heb je voordelen aan. De hoeven zijn het fundament van alle paarden. Zeker endurance-paarden moeten hier ver op lopen. Het liefst heeft hij gelijke en sterke voeten. Een diepe borst met een medium breedte geeft ruimte voor hart en longen zonder dat het paard er zwaar van wordt. Ook het karakter is belangrijk: kalm, maar met een wil om te lopen. Nogmaals: ieder gezond paard kan een endurance-paard zijn, als je het werk, de afstand en snelheid maar aanpast op wat ze kunnen. De endurance toppaarden voeren vrijwel allemaal Arabisch bloed. Maar zolang paarden van binnen gezond en sterk zijn kan je met het juiste management en training heel ver komen!”

Caroline van Baars (bedrijfsleider bij Duinmanege van Poelenburgh)

“Op mijn 12de ben ik begonnen met paardrijden bij Duinmanege van Poelenburgh en ik ben hier eigenlijk nooit meer weg gegaan. We hebben een prachtige accommodatie waar we vele les- en pensionklanten mogen ontvangen. Voor ons is een ideaal manegepaard een mooi gebouwd en stevig paard. Een manegepaard moet een goede rug hebben waar zowel dressuurmatig als springgericht op getraind kan worden. Ook dient hij/zij braaf te zijn tijdens het maken van buitenritten. Qua hoogte willen we graag paarden tussen de 1.65m en 1.70m. Voor de pony’s geldt eigenlijk hetzelfde: allround en een goede rug.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sabine Timman / privébezit