4 ruiters over omgaan met wedstrijdzenuwen

Nu er (bijna) geen wedstrijden zijn, missen de meeste ruiters dat heel erg. Wedstrijden zijn natuurlijk erg gezellig en het zijn goede meetmomenten. Maar wedstrijden zorgen vaak ook voor veel zenuwen. Vier verschillende amazones vertellen hoe zij omgaan met wedstrijdzenuwen en geven tips.

Soleil Bravenboer (9)

“Ik heb twee pony’s: Spetter en Samoerai. Met hen rijd ik zowel dressuur- als springwedstrijden. Voor corona ging ik bijna ieder weekend op wedstrijd. Nu probeer ik zo vaak mogelijk te gaan oefenspringen en doe ik mee aan onderlinge meetmomenten. Als ik al een tijdje niet op wedstrijd ben geweest, dan ben ik best zenuwachtig. Bij dressuur ben ik dan bang dat ik de proef niet meer weet, want je moet op zoveel dingen letten. Tijdens een springwedstrijd ben ik bang dat ik een verkeerd parcours rij of dat de pony’s heel fris zijn. Ik teken het parcours dan altijd in de lucht, dan kan ik het beter onthouden. Als ik echt heel zenuwachtig ben probeer ik me zo goed mogelijk te concentreren op wat ik moet doen en laat ik me niet afleiden door de mensen om me heen. Ik sluit me dan even af en focus me op mezelf en mijn pony. Mijn tip is om zo vaak mogelijk op wedstrijd te gaan, dan wordt het steeds wat makkelijker.”

Isis van den Burg (14)

“Ik heb een allround E-pony: Diablo. Wij rijden het liefst mee in de eventing wedstrijden, daar ligt onze interesse en dat doen wij het liefst! Toen we nog op wedstrijd mochten gingen we ongeveer eens in de 2 weken. Een tip die mij altijd is gegeven tegen zenuwen is diep blijven ademhalen, op deze manier ben je gefocust op je ademhaling en ben je dus minder bezig met je zenuwen/spanning. Ook kan je proberen tegen je pony te praten, dat vind ik altijd erg rustgevend werken! Als je té veel spanning hebt, waardoor je echt niet meer kunt rijden, zou ik misschien een stapje terug nemen en eerst focussen om dat stukje spanning onder controle te krijgen. Als dat geen optie is, zijn de tips hierboven super fijn om te proberen!”

Annemijn van Dijken (14)

“Ik heb een leasepony genaamd Maxime en een eigen paard genaamd Cicolino de Bo Z. Ik lease Maxime van Manege Horsetellerie en Cicolino staat daar ook. Ik rijd zowel spring- als dressuurwedstrijden. Ik ga ongeveer 2 keer in de maand op wedstrijd. Om eerlijk te zijn ben ik altijd zenuwachtig voor een wedstrijd, ook wanneer de wedstrijd helemaal niet zo belangrijk is. Als ik aan het rijden ben mag ik niet meer zenuwachtig zijn van mezelf, want dat voelt het paard. Ik wil altijd goed rijden en leg daardoor best veel druk op mezelf. Daar probeer ik mezelf overheen te zetten. Ik maak altijd een planning, dan weet ik precies hoe laat ik alles moet doen. Ook maak ik een lijstje met spullen, zodat ik niks vergeet. Mijn tip is om niet te hoge verwachtingen te hebben. Lukt het een keer niet? Kan gebeuren! Iedereen heeft wel eens een mindere dag. Gewoon lekker verder trainen, ervaring op doen en dan komt het vanzelf goed! Rij gewoon lekker je proef, dan komt het helemaal goed. En vergeet niet te genieten! Wees blij dat je een leuke pony onder je hebt en lekker kan paardrijden.”

Merel van der Sluis (17)

“Ik rijdt dressuurwedstrijden op Z-niveau. Op dit moment heb ik drie paarden, waarvan twee dressuurpaarden en één springpaard. Mijn passie ligt bij de dressuur, maar omdat ik de opleiding Paard en Sport volg moet ik ook deelnemen aan springlessen. Voor corona ging ik minimaal twee keer in de maand op wedstrijd, maar dat kan nu helaas niet meer. Ik heb zelf ook nog geen oplossing tegen wedstrijdzenuwen gevonden. Op mijn 15de was ik erg succesvol met mijn pony. Ik legde de lat zo hoog voor mezelf dat ik zelfs met een eerste prijs niet tevreden was. Kritisch zijn is belangrijk, maar wat ik deed was te extreem. Ik heb toen hulp gekregen van Sanne Beijerman. Bij haar leerde ik realistische doelen stellen en kreeg ik handvaten mee. Die kon ik toepassen tijdens het losrijden. Dit hielp mij enorm. De avond voor een wedstrijd schrijf ik nu mijn (haalbare) doelen op. Mijn doel is niet meer om een eerste prijs te halen, maar om te rijden met een stille hand. Tijdens het losrijden luister ik met oordopjes naar muziek, dan hoor ik niet telkens de ringmeester of de scores van anderen. Mijn tip is om jezelf niet met anderen te vergelijken tijdens het losrijden. Focus op jezelf en je paard. Stel daarnaast haalbare doelen en wees tevreden als je die haalt. Het is lastig om over wedstrijdspanning heen te komen, dus rijdt ook regelmatig wedstrijden en meetmomenten. Door het veel te doen wordt het ‘normaal’ en vind je hier vanzelf je draai in.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Unsplash / privébezit