Aftekeningen op het paardenlichaam

Veel paarden hebben aftekeningen op het hoofd en de benen. Dit zijn witte vlekken op het lichaam van een paard. Er zijn veel verschillende soorten aftekeningen. In dit artikel gaan we een aantal aftekeningen bij langs.

Hoofd

De algemene term om een aftekening op het (voor)hoofd aan te geven is ‘kol’. Maar dat zegt natuurlijk niet zoveel, want er zijn veel verschillende soorten. Zo kan een kol bestaan uit enkele witte haren, maar ook 5 centimeter breed zijn. Ook bestaat er een ‘druipkol’, deze loopt naar onderen smal uit. Een andere aftekening op het hoofd is een bles. Deze bevindt zich midden op het hoofd tot de neusgaten. Ook hierin zijn weer veel soorten: van een smal streepje tot een bijna compleet wit hoofd. Daarnaast is er nog een sneb: een aftekening op de neus of lippen. Deze kan wit zijn, maar ook lichtroze. Op bovenstaande foto zie je een pony met een (halvemaanvormige) kol en een sneb.

Benen

Ook op de benen van een paard kunnen aftekeningen staan. Deze worden bepaald door de hoeveelheid wit. Veel paarden hebben een witte kroonrand: het randje boven de hoef is dan wit. Is het been wit tot het kootbeen of de koot? Dan spreek je van een sokje of sok. Daarnaast heb je nog de varianten witvoet, halfwitbeen, witbeen en hoog witbeen: deze spreken natuurlijk wel voor zich. Deze aftekeningen zijn vaak niet aan ieder been gelijk. Zo kan een paard aan het ene been een wit sokje hebben en aan de andere benen helemaal geen aftekeningen.

Bont

Veel witte vlekken op de rest van het lichaam van een paard (en dus niet op het hoofd of de benen) worden geen aftekeningen genoemd. Een paard met meerdere vlekken op bijvoorbeeld de buik wordt ‘bont’ genoemd. Ook witte vlekken door littekens horen niet bij de aftekeningen van een paard. Daarnaast zijn veel aftekeningen ook het kenmerk van een ras. Een Exmoorpony heeft bijvoorbeeld vaak een kenmerkende meelsnuit.

Aftekeningen vermelden

Aftekeningen worden nauwkeurig beschreven in het paspoort van een paard. Dit is belangrijk, want aftekeningen geven een goed beeld van het uiterlijk van een paard. Als een paard vermist wordt kan je zo aangeven hoe een paard eruitziet.

Meer weten over aftekeningen? In Manegeruiter 4 – 2020 en Manegeruiter 1 – 2021 vind je nog veel meer informatie! Bestel ze via deze link: Manegeruiter | Paardenmagazines.nl

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Unsplash