Bijzondere paardenrassen

Paarden en pony’s zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Sommigen paardenrassen staan bekend om hun bijzondere uiterlijk, anderen om hun innerlijk of kwaliteiten. In dit artikel gaan we een aantal van de meest bijzondere paardenrassen bij langs.

©happyhorsemanship.tv

Curly

De Curly is een paardenras uit Amerika. Officieel heet het ras ‘Bashkir Curly’. Dit ras heeft een hele unieke vacht, deze is namelijk krullend. Mensen die allergisch zijn voor normale paardenrassen, kunnen soms wel tegen een Curly. De Curly komt in allerlei kleuren voor, maar is meestal een vos. Curly’s zijn hele vriendelijke pony’s, die graag willen werken en erg mensgericht zijn. Ze zijn heel veelzijdig en kunnen lopen in de spring- en dressuursport, maar ook ingezet worden voor endurance of western.

Pinto

De Pinto is een paardenras met een opvallende, gevlekte vacht. Ook dit paard komt uit Amerika. De naam ‘pinto’ komt van het woord ‘pintado’, dat betekend ‘geverfd’. Binnen dit ras bestaan verschillende kleurtypen; het paard op de foto hierboven heeft bijvoorbeeld kleurtype ‘overo’. Ook deze paarden zijn erg vriendelijk. Ze worden vaak ingezet als westernpaard.

IJslander

De IJslander is een paardenras uit, je raadt het al, IJsland. Het is een stoere pony die in veel verschillende kleuren voorkomt. Maar wat deze pony zo bijzonder maakt is dat hij twee extra gangen heeft. Behalve stap, draf en galop kent een IJslander ook de tölt en telgang. Voor IJslanders zijn daarom speciale ‘gangenwedstrijden’. Wat daarnaast erg opvallend is, is dat een IJslander die IJsland verlaat daarna het land niet meer in mag komen. Hierdoor wordt het ras beschermd, want zo is er minder kans op ziektes.

Appaloosa

In dit rijtje kan de Appaloosa natuurlijk niet ontbreken. Dit vrolijke, gespikkelde paardje komt uit Amerika en valt natuurlijk erg op door zijn vacht. Door zijn fijne karakter, wendbaarheid en uithoudingsvermogen is dit een uitstekend rijpaard. Er zijn veel verschillende vachttypes, het paard op de foto is bijvoorbeeld panterbont. Daarnaast heeft een appaloosa drie opvallende kenmerken: een gevlekte mond en geslachtsdelen, verticaal gestreepte hoeven en een witte rand om de iris.

©AwarePhotography

Schwarzwälder Fuchs

Dit paardenras komt uit het Zwarte Woud in Duitsland, daar komt dus ook zijn naam vandaan. Het is een klein, maar supersterk paard. Het zijn vaak taaie, hardwerkende paarden die erg lief zijn. In het Zwarte Woud, waar dit ras vandaan komt, was vaak weinig voedsel en nog steeds hebben deze paarden weinig voer nodig. Ze worden juist snel te dik! De Schwarzwälder Fuchs wordt meestal ingezet als recreatiepaard of koetspaard. Omdat deze paarden breed en gespierd zijn, zien ze er heel stoer en bijzonder uit. De Schwarzwälder Fuchs komt in een aantal unieke kleuren voor, bijvoorbeeld als zilverappel. Soms heeft dit ras een donkere vacht met hele lichte manen (zoals op de foto hierboven), wat er erg mooi en apart uitziet.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Minh dan Vu fotografie / Happyhorsemanship.tv / Aware Photography / Pixabay