Brandmerken bij paarden

Misschien ken je wel een paard met een brandmerk op bijvoorbeeld de achterhand. Tegenwoordig zijn er in Nederland nog maar weinig paarden met een brandmerk, maar in andere landen is dit nog wel heel normaal. Waarom hebben sommige paarden dit en hoe diervriendelijk is een brandmerk?

Waarom een brandmerk?

Een brandmerk is een zichtbaar kenmerk op een paard, vaak op de achterhand. Vroeger was dit bedoeld om te laten zien wie de eigenaar van het paard was, maar tegenwoordig wordt een brandmerk vooral gebruikt om te laten zien bij welk stamboek of ras het paard hoort. Soms wordt een paard gebrandmerkt om aan te geven dat het paard is ingeënt tegen een bepaalde ziekte.

Hoe wordt een paard gebrandmerkt?

Er zijn twee manieren van brandmerken. Bij de eerste manier wordt er een gloeiend ijzer op de huid van het paard gedrukt. Zo wordt het teken in de huid gebrand. De andere manier is vriesbranden. Ook dan wordt er een soort stempel gebruikt, maar deze wordt ijskoud gemaakt met behulp van vloeibaar stikstof. Op de plek van dit vriesmerk groeien witte haren terug.

Verboden in Nederland

Vanaf 2019 mogen paarden alleen worden gebrandmerkt wanneer zij eerst plaatselijk zijn verdoofd. Een speciale werkgroep heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de manieren waarop paarden kunnen worden verdoofd om pijn bij het brandmerken te voorkomen. Er is alleen geen goed verdovingsmiddel gevonden, waardoor brandmerken verboden is in Nederland. Over brandmerken verschillen de meningen erg. Sommigen vinden dit zinloos geweld en overbodig, terwijl anderen zeggen dat een paard er bijna niets van voelt en het juist erg handig is.

Alternatieven

Tegenwoordig wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van een chip en paspoort, waardoor het brandmerken overbodig is. Een chip is een klein buisje, die in de hals van een paard zit. Een chip koppelt een paard aan zijn/haar paspoort. Toch zijn sommige paardenfokkers het hier niet mee eens, omdat een chip soms ‘verdwijnt’ en dan niet langer leesbaar is.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Unsplash / Pixabay