Burgerinitiatief voor beschermde status van de dierenliefhebberij

De Koninklijke Nederlandse Vereniging Ornithophilia is een burgerinitiatief gestart om de dierenliefhebberij in de nieuwe Wet Dieren een beschermde status te geven. “Dat is in jouw eigen belang als dierenliefhebber maar wellicht ook in het belang van alle vogel- en dierenliefhebbers, die je kent”, aldus de vereniging.

Voor diereneigenaren staan grote gevolgen te wachten van een wetswijziging waarmee de Eerste Kamer vorige week heeft ingestemd. In die nieuwe wet, ingebracht door de Partij voor de Dieren, staat onder meer dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.

Burgerinitiatief

Door middel van een burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Het is een verzoek aan de Tweede Kamer om het uitgewerkte voorstel te bespreken en er een standpunt over in te nemen. Daarom moet dat voorstel ten minste 40.000 steunbetuigingen hebben mét naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan 18 jaar en met de Nederlandse nationaliteit.

Open geformuleerd

Minister Schouten laat volgens het Algemeen Dagblad weten dat haar ministerie ‘analyseert’ wat de onlangs aangenomen wet in de praktijk gaat betekenen. “De wet is heel open geformuleerd’’, zegt ze. “Daarbinnen moet je kijken wat wel en wat niet kan.’’ Zo is het volgens Schouten lastig te bepalen wat nu precies natuurlijk gedrag van dieren is.

Ook onder boeren heerst onrust over de nieuwe wet. Wat de nieuwe wet voor de paardenhouderij betekent, zal nog nader duidelijk moete worden.

Goede zorgen

“Je heb ongetwijfeld vernomen van de dreiging die er sinds kort is voor de dierenliefhebberij als gevolg van de Wet Dieren”, schrijft Franc Beekmans van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ornithophilia. “Omdat dierenliefhebbers juist met goede zorgen met hun huisdier(en) willen omgaan, is de petitie gestart. Kom nu dus voor het belang van de dierenliefhebberij op door de bijgevoegde steunbetuiging te ondertekenen.”

Er dienen tenminste 40.000 goed ingevulde en ondertekende steunbetuigingen te komen voor dit burgerinitiatief.“Alle liefhebbers van dieren moeten nu echt samen optrekken. Alleen op die manier kunnen wij aan de Nederlandse volksvertegenwoordiging laten weten dat ook het belang van dierenliefhebberij mee moet tellen voor de politiek.”

Franc Beekmans hoopt dat de petitie zoveel mogelijk onder dierenliefhebbers wordt gedeeld. Je vindt de formulieren hier.

Bron: Hoefslag
Foto: Unsplash