Carrouselteam Pink Ladies: “Iedereen zet zich voor 100% in”

De Manege & Ruiter Bond organiseerde voor het eerst het Online Open Carrousel Kampioenschap. Alle maneges in Nederland konden hieraan meedoen. Iris Vink won met haar team ‘Pink Ladies’ (van Manege Flemming) in de categorie ‘Twaalftallen’. “Dit was onze eerste wedstrijd ooit, normaal geven we alleen demonstraties.”

Iris Vink

Iris Vink (24) rijdt al zo’n 12 jaar met veel plezier paard op Manege Flemming in Westmaas. “Ik rijd 1x per week in een reguliere les en sinds een jaar of 4 rijd ik 1 keer in de 2 weken in het jongerencarrouselteam van de manege: Flemming’s Pink Ladies.”

Samenwerken

Iris vertelt waarom ze bij het carrouselteam is gegaan: “Elk jaar in december organiseert Manege Flemming een onderlinge Kür op muziek. Je kan dan met je lesgroep verkleed en op muziek een carrouselproef rijden en ook geven de carrouselteams dan een demonstratie. Dat is hoe ik ontdekte hoe leuk carrousel rijden is. Toen Alice (de commandant van de carrouselgroepen) me op een gegeven moment vroeg of ik bij het team wilde komen hoefde ik er niet lang over na te denken. Het leukste aan carrousel rijden vind ik het rijden in een team. Je kan zoveel mooie figuren rijden in een team die in je eentje onmogelijk zouden zijn. Iedereen is belangrijk in het team en je werkt samen om de proef zo netjes mogelijk te rijden.”

Caj

“Aan het begin van een nieuw seizoen wordt elke ruiter ingedeeld op een paard. Dit seizoen heb ik op Caj gereden. Caj staat nu ongeveer 1,5 jaar op de Flemming en sinds het begin heb ik hem veel gereden. Caj is erg enthousiast en nieuwsgierig. Het is een paard wat graag voor je wil werken en tijdens het carrousel rijden probeert hij altijd mee te denken. Hij wist precies wanneer we moesten gaan galopperen! Wel heeft hij af en toe zijn streken en moet hij flink teruggereden worden omdat hij nogal eens te hard gaat.” Volgens Iris zijn alle manegepaarden op Manege Flemming toppers. “Ze kijken er niet van op of om als ze in een figuur langs, tussen of naast elkaar moeten lopen! Zelfs paarden die nieuw zijn op de manege lopen al snel braaf mee.”

Iedere week oefenen

Het oefenen voor het kampioenschap ging niet altijd even gemakkelijk, vertelt Iris. “We zijn pas in september begonnen met het schrijven van een proef die aan de regels voldeed, dus we hebben in korte tijd flink moeten oefenen om alles voor elkaar te krijgen. Ook hebben we regelmatig met invallers moeten rijden omdat er meiden ziek waren of in quarantaine zaten. Normaal gesproken rijden we 1 keer in de 2 weken, maar de manege heeft het mogelijk gemaakt dat we elke week konden oefenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we lastige figuren extra konden oefenen en de puntjes op de i konden zetten! Het filmen van de proef zelf hebben we op een zondagochtend gedaan. De paarden waren erg druk die ochtend, de eerste 2 keer dat we de proef reden hebben we zelfs halverwege moeten stoppen omdat sommige paarden ondeugend waren. Drie keer bleek echter scheepsrecht en de 3e keer ging het heel goed, dit was dan ook de proef die we ingezonden hebben.”

Gezellig en serieus

‘Pink Ladies’ is een heel gezellig team, maar kan ook serieus zijn wanneer dat nodig is. Iris: “Het is altijd heel gezellig met de meiden en onderling hebben we ook veel lol. Als iemand ergens hulp bij nodig heeft, dan is er altijd iemand die komt helpen. Dit geldt trouwens niet alleen voor de teamleden, maar voor de hele manege. Je kan altijd wel iemand vinden die bereid is om te helpen. Tijdens het instappen van de paarden zijn we meestal nog gezellig aan het kletsen, maar zodra Alice aangeeft dat het tijd is om serieus aan de slag te gaan zet iedereen zich voor de volle 100% in! Alice weet ook elke keer weer met nieuwe, creatieve figuren te komen waar we mee aan de slag kunnen. Als we tijdens het rijden een probleem ontdekken dan proberen we dit ook met de hele groep op te lossen. We hebben gewoon een supergezellig topteam!”

Winst

Dat ze een eerste plek zouden behalen had ik team totaal niet verwacht. “De carrouselteams van Manege Flemming hebben nog nooit aan wedstrijden meegedaan, normaal geven we alleen demonstraties. Het leek ons gewoon heel leuk om mee te doen met het online kampioenschap. We hadden vooraf geen verwachtingen en zouden de feedback van de jury gebruiken om verbeterpunten aan te pakken in de toekomst.”

Komend seizoen

De Pink Ladies gaan in het nieuwe seizoen weer hard oefenen. “We zijn van plan om in januari te beginnen met het nieuwe seizoen. We beginnen helemaal opnieuw: nieuwe proef, nieuwe muziek en de paarden worden ook opnieuw ingedeeld. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in!”

Foto’s: Manege Flemming