Corona protocol Manege & Ruiter Bond

Als Manege & Ruiter Bond hebben wij voor alle aangesloten bedrijven en hun klanten, het volgende protocol geschreven. Afgelopen week zijn de regels weer behoorlijk verscherpt.
De Rijksoverheid geeft de geboden en verboden die hieronder vermeld staan.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:
• Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen individueel is toegestaan, dus niet in groepslessen, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Wedstrijden en teamsporten zijn niet toegestaan.
• Uitgezonderd zijn:
o Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
o Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
• Voor kinderen tot 18 jaar zijn sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club wel toegestaan.
• Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

In teamverband kennen wij bij maneges carrousellessen, paardenvoetbal en ponypolo. Deze lessen worden tot nader order opgeschort.

Dat ouders niet bij sportende jeugd mogen zijn vinden wij een zorgelijke ontwikkeling. Voor nu kunnen we daar helaas niets aan doen. De nieuwe regels zijn als volgt:

Iedereen houd 1,5 meter afstand. Zowel van andere ouders, kinderen als van het personeel!

Alle ruiters dragen handschoenen.

Jeugdruiters die niet zelfstandig op kunnen zadelen.
Ouders/begeleiders zetten de kinderen af en blijven niet op de manege òf zitten in de auto zonder draaiende motor. De maneges zadelen en poetsen alle pony’s. De ruiters zijn 10 minuten voor aanvang van de les aanwezig. In de les afzadelen en opruimen, één voor één. Ouders/begeleiders helpen dus niet. Na de les direct naar huis.

Volwassenen en jeugdruiters die zelfstandig op kunnen zadelen.
Volwassenen en jeugdruiters die zelfstandig op kunnen zadelen poetsen en zadelen zelf in de box, waardoor 1,5 meter afstand gewaarborgd is. Ze komen een half uur voor aanvang van de les (niet gezamenlijk blijven staan). De ruiters gaan direct naar de box om te poetsen. Paarden en pony’s worden in de box gepoetst. In geval van vrijloopstallen worden de paarden en pony’s met genoeg onderlinge ruimte vastgezet (zodat de ruiters op afstand kunnen blijven) op de poetsplaatsen en worden daar gepoetst.

Tijdens de les of tijdens het vrijrijden van de pensionklanten wordt niet naast elkaar gereden. Dus duidelijk op 1,5 meter afstand van elkaar. Aan het eind van de les of het vrijrijden afzadelen en direct naar huis. Dit geldt ook voor pensionklanten.

Jeugd D-proeven (tot 18 jaar) gaan zoveel mogelijk door.

Heel veel dank voor de medewerking van alle manegehouders, alle medewerkers en alle ruiters!