Correct halthouden: meer dan stilstaan

Voor niet-paardenmensen lijkt halthouden misschien een eenvoudige oefening. Maar (dressuur)ruiters weten wel beter: correct halthouden is beslist niet gemakkelijk. Het is namelijk heel wat anders dan ‘gewoon stilstaan’.

Halthouden of stilstaan

Het paard op de openingsfoto staat niet vierkant, dit is dus niet correct halthouden. Met vierkant halthouden wordt bedoeld dat de voor- en achterbenen in lijn en naast elkaar staan. Maar correct halthouden is meer dan vierkant staan. De benen mogen niet te ver uit elkaar staan, maar juist recht onder het lichaam. Zo kan het paard zichzelf goed dragen en rust het gewicht op alle vier de benen. Ook moet het paard nageeflijk staan en weer ontspannen kunnen wegstappen. Ook mag het paard niet voor of tegen de hand zijn. Niet zo makkelijk als het lijkt dus.

Tijdens de proef

Tijdens een proef zijn er een aantal dingen belangrijk. Het paard moet bijvoorbeeld direct reageren op de ruiter. Als de ruiter ‘stop’ zegt mag het paard niet nog een paar stappen doen. Ook mag het paard niet stoppen en vervolgens nog een stapje doen om het evenwicht te bewaren. Ook moet het paard recht op (bijvoorbeeld) de AC-lijn staan. Daarnaast is ontspanning erg belangrijk: het paard moet niet met het hoofd gaan gooien of de teugels uit de ruiters handen trekken.

Oefenen

Wanneer je aan het rijden bent kan je helaas niet zien hoe jouw ‘halt’ eruit ziet. Daarvoor zijn spiegels erg handig. Wil je dit dus gaan oefenen, zoek dan een rijbak met spiegels. Zo kan je zien of je paard vierkant staat. Heb je dit niet, vraag dan of iemand jou eens wil filmen tijdens het rijden. Het meteen stilstaan is vaak een kwestie van oefenen. Veel (manege)paarden kunnen wat laat reageren op een hulp, dit moet je dan vaak herhalen. Het is slim om het halthouden op verschillende plekken in de bak te oefenen, zo zorg je ervoor dat een paard niet denkt dat hij altijd moet stoppen op dezelfde plek.

Fouten

Spot jij de fouten op bovenstaande foto? Ten eerste staat de pony net niet helemaal vierkant. De achterbenen staan namelijk niet netjes naast elkaar. Heb jij dit probleem ook, probeer het vierkant halthouden dan eens te oefenen aan de hand. Daarnaast lijkt het alsof deze pony iets tegen de hand is en het hoofd omhoog gooit. Als je paard of pony erg tegen de hand is, check dan eerst eens het bit en hoofdstel. Als dit allemaal goed past is het probleem vaak rijtechnisch op te lossen. Dit kan je aangeven bij jouw instructeur of instructrice. Je kan dan samen kijken naar het paard en wat hij of zij nodig heeft.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Morguefile (rechtenvrij)