Daimy Pisano: “Het spelen van polo geeft mij een adrenalinekick”

Daimy Pisano (18) is al 4 jaar actief in de polosport als groom en speelster. Ze zorgt momenteel voor maar liefst 13 polopaarden, waarvan er drie van haarzelf zijn. “De eerste keer op een polopaard vergeet ik nooit meer.”

Een wereld van verschil

Daimy begon als dressuur- en springamazone, maar was daar na een aantal jaar wel op uitgekeken. “Ik was klaar met het competitieve onderling. Als je geen dure rijbroek of grote truck had, telde je niet mee. Ik besloot daarom om iets anders te proberen, namelijk polo. Tijdens de eerste pololes kwam ik in een andere wereld. De sfeer was heel gemoedelijk, ik voelde me echt welkom. De eerste keer op een polopaard vergeet ik nooit meer. Ik dacht dat de rijstijl wel een beetje hetzelfde zou zijn, maar niet dus. In je ene hand heb je de teugel, in de andere hand de stick (dit noemen we een mallet) en soms zelfs nog een zweep. Het zadel heeft geen wrongen, dus dat was lekker glijden in mijn strakke, gladde rijbroek. Die heb ik dus ingeruild voor een spijkerbroek en een paar stoere pololaarzen. Na een aantal lessen werd mij een baan als groom aangeboden. Die kans heb ik gegrepen en nu, 4 jaar later, ben ik veel ervaringen rijker.”

Het spel

Polo is een balsport te paard. Het is de bedoeling dat de bal in het doel van de tegenstander komt. Daimy: “Polo is een technisch spel en je hebt dus ook even tijd nodig om het goed te begrijpen. Een wedstrijd wordt gespeeld met twee teams van 4 ruiters. Er is ook een scheidsrechter. Een wedstrijd bestaat uit 4 chukka’s, iedere chukka bestaat uit 7,5 minuten officiele speeltijd. Als er een fout wordt gemaakt kan de tijd even stopgezet worden. Na een goal wisselen de teams van kant. Tussen de chukka’s is er een moment van rust, dan kunnen spelers wisselen van paard. Het is een heel intensief spel, daarom mag je met een paard maar één chukka achter elkaar spelen. Polospelers hebben dus meerdere paarden bij zich, soms wel 15. Qua niveaus werkt polo met handicaps. Een beginnende polospeler begint met handicap -2. Hoe beter je wordt, hoe hoger je handicap wordt. De hoogste handicap is +10, maar dit niveau komt in Nederland niet voor.”

Polopaarden

“Over het algemeen vind ik dat polopaarden heel dichtbij de natuur staan. Ze zijn heel hard van zichzelf en gewend om in groepen te zijn. De paarden zijn heel cool en relaxed, maar als het nodig is kunnen ze ook veel temperament hebben. Ze zijn sterk, wendbaar en compact en staan bekend om hun uithoudingsvermogen. Maar er zijn ook veel verschillen: het ene polopaard is groot en gespierd terwijl de andere smal en atletisch is. Je ziet ze ook in allerlei kleuren. De manen van de polopaarden worden afgeschoren en de staart wordt opgeknoopt. Dit is voor de veiligheid, het kan dan nergens achter blijven haken tijdens het spel.”

Eigen paarden

Daimy heeft zelf drie polopaarden: Mandarina, Desire en Sol Perez. Vooral Mandarina is erg speciaal voor Daimy. “Zij is mijn eerste polopaard, ik heb haar nu 4 jaar. Ik begon toen net met pololessen en zij was net in Nederland, dus voor ons allebei was alles nog nieuw. Na veel oefenen en met veel geduld hebben we tegenslagen overwonnen en zijn we samen veel gegroeid. Het duurt even voordat je polo goed begrijpt en nog veel langer tot je zelf een polopaard kan trainen. Daarom is het heel speciaal dat Mandarina en ik nu samen kunnen lezen en schrijven.”

Grote familie

Daimy vertelt wat zij zo leuk vindt aan polo. “Polo is een teamsport voor iedereen. Het is een hele gezellige sport, want je bent vaak met een grote groep. Je reist veel en zo ontmoet je veel nieuwe mensen. Daarom voelt het als een grote familie. Bij polo hoort ook een Asado, een Argentijnse barbecue. Die wordt vaak georganiseerd na afloop van een wedstrijd. Dan kan iedereen nog even napraten en gezellig samen tijd doorbrengen. Als ik polo speel krijg ik altijd een adrenalinekick. Ik voel het enthousiasme van het paard onder me en de spanning giert door mijn lichaam. Dat is zo’n tof gevoel! Het kan er soms wel ruig aan toegaan, daarom dragen we een goede cap, kniebeschermers en een faceguard om je gezicht te beschermen.”

Groom

Daimy werkt als groom voor een polospeler. “Ik vind het fantastisch om aan de zijlijn te staan en mijn patron (de ruiter waar ik voor werk) aan te moedigen. Als groom zorg ik ervoor dat alles goed verloopt, dat de paarden zich goed voelen en er klaar voor zijn om te shinen. Ook help ik bij de training van de paarden.”

Training

Er zijn verschillende soorten trainingen om het paard voor te bereiden op een wedstrijd. “Als eerste heb je conditietraining. Je rijdt dan één paard en hebt meestal nog een paard aan de hand, afhankelijk van de hoeveelheid paarden die je moet trainen. Je gaat dan eerst stappen en vervolgens een stuk draven of galopperen. Daarnaast heb je scholing. Tijdens deze training zet je de puntjes op i en zorg je ervoor dat je paard overal aan voldoet. Een paard moet snel kunnen stoppen en draaien bijvoorbeeld. Deze training doet de groom vaak. Ten slotte heb je ‘Stick & Ball’. Je gaat dan rustig en zonder tijdsdruk lekker oefenen met je paard. Het gaat er dan vooral om dat je elkaar goed leert begrijpen. Vaak oefent de groom of patron dan ook even met de mallet wat slagen met de bal.”

Mooiste herinnering

“In mei 2018 heb ik een trainingsweek gehad in Polo Valley in Soto Grande. Dat was heel gaaf en ik heb toen veel geleerd in korte tijd. Ik had nog nooit zoveel op een polopaard gezeten als in die week! In december 2018 ben ik naar het land van de polo geweest, Argentinië. Ik heb hier de grote Polo Open meegemaakt in Palermo, dit is het belangrijkste internationale polokampioenschap op clubniveau. Een ander mooi moment was toen ik werkte als groom, tijdens een polo-toernooi in Düsseldorf. Eén van mijn eigen paarden, Mandarina, deed mee met die wedstrijd. Iemand van de tegenpartij kwam na afloop van de wedstrijd naar me toe en vroeg naar ‘dat vosje’. Dat was dus Mandarina. Hij kende haar nog uit Argentinië en vond haar heel mooi geworden. Hij noemde haar ‘een temperamentvolle verschijning’. Net voor hij wegliep zei hij dat ‘mijn’ paarden er gelukkig uitzagen. Dat maakte echt mijn dag. Je werkt zo hard in het seizoen en dan zijn zulke simpele woorden echt de kers op de taart. Het harde werken loont zich toch ook op zo’n manier.”

Polo in Nederland

In Nederland zijn 5 poloclubs; in Vreeland, Wassenaar, Waalre, Midden-Nederland en Enschede. “Er zijn niet veel polospelers, omdat de sport in Nederland niet echt leeft. We kunnen ook niet het hele jaar buiten het veld op, dat speelt ook een rol. Het seizoen is van mei tot oktober, veel spelers geven de paarden buiten het seizoen om rust. Enkele spelers gaan dan naar Spanje of Argentinië.” Vaak wordt er gezegd dat polo een elitesport is, maar daar is Daimy het niet mee eens. “Sommige mensen zeggen dat polo daarom niet voor iedereen is. Maar waarom zou je het niet kunnen doen? Omdat anderen denken dat je er niet hoort? Alle sporten op hoog niveau kosten geld naar mijn idee, je kan het zo duur maken als je zelf wil. Je kan zoveel kanten op met polo, je hebt alleen goede informatie nodig. Of je moet er in rollen, zoals ik dat heb gedaan. Van mei tot oktober houden bovenstaande clubs wedstrijden. Als je je een keer verveelt of je hebt zin in actie, kom dan gezellig langs om de sfeer te proeven!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Daimy Pisano (privébezit)