Het Groninger paard is een paardenras uit, natuurlijk, Groningen. Het zijn sterke paarden die vroeger werden ingezet op de boerderij. Inmiddels staat de Groninger bekend als betrouwbaar, nuchter en veelzijdig. Daphne Jansen rijdt zelf een Groninger en deelt haar ervaringen met dit ras. “Ik zou nu niet snel meer kiezen voor een ander ras.”
Roos en Maurits
Daphne woont in Groningen en heeft samen met haar moeder 2 Groninger paarden. “De Groninger die ik rijd en train is niet officieel van ons, zij is van iemand anders, maar ik verzorg haar al meer dan 4 jaar. Mijn Groninger is een merrie genaamd Roos (haar officiele naam is Rosetta, maar we noemen haar nooit zo). Roos wordt in juni alweer 8 jaar. Ze is een reus van 1.80m hoog, dat is eigenlijk niet normaal voor Groningers, van ze zijn vaak kleiner, rond de 1.65m. Vorig jaar tijdens de keuring heeft Roos het model predicaat behaald. De Groninger van mijn moeder is Maurits, een ruin van bijna 10 jaar. Maurits is ook een reus, hij is iets kleiner dan Roos. In 2018 heeft Maurits het ster predicaat behaald, dat is het hoogst haalbare voor ruinen.”
Per toeval
Daphne heeft niet bewust gekozen voor een Groninger paard, vertelt ze. “Ik had altijd een KWPN-merrie die superlief, maar wel een beetje lui was. Groningers hebben vaak wat meer looplust, ook zijn ze veel koeler in het hoofd. Mijn moeder heeft vroeger Groninger hengsten gereden en is naar keuringen geweest. Zij was dus altijd al verbonden aan het Groninger paard en daardoor ben ik er ook een beetje ingerold. Toen wij met onze KWPN’er op onze vorige stal kwamen, was het al snel duidelijk dat wij niet beiden op de merrie konden rijden. Maurits stond daar toen ook op stal, daar mocht mijn moeder mee aan de slag. Zo zijn wij samen in de Groningers gekomen.”
Koel en rustig
In 2018 komt Roos op Daphnes pad. “Eigenlijk wilde ik geen Groninger, ik vond ze te grof gebouwd. Roos is daarentegen juist heel slank en modern gebouwd; afgezien van haar sterke beenwerk zou je niet snel zeggen dat ze een Groninger is.” Omdat Daphnes eigen merrie ouder wordt, mag Daphne van Roos’ eigenaresse aan de slag met Roos. “Het eerste waar ik eigenlijk voor viel, is dat ze ontzettend koel en rustig was met longeren. Er kon van alles gebeuren en Roos liep haar rondjes gewoon. Ook is Roos beleerd en toen ik haar daarna voor de eerste keer weer ging rijden, zette ze geen pas verkeerd. Het waaide en regende heel hard, met mijn eigen merrie zou ik dan nooit durven rijden, maar Roos was heel braaf. Dat was het moment dat ik besefte dat ik Groningers geweldig vind. Ze kunnen natuurlijk wel eens gek doen, maar ze blijven wel goed te handelen, dat is het fijne van dit ras. Je kan er ook van alles meedoen, waardoor ze heel allround zijn. Ik zou nu niet snel meer kiezen voor een ander ras.”
Gebruiksaanwijzing
Iedere Groninger is anders, vertelt Daphne. “Roos is heel koel en looplustig, dat vind ik heel fijn aan haar. Ze wil echt altijd voor je lopen, ondanks dat er wel een gebruiksaanwijzing op zit, maar dat is vaak zo bij een merrie. Met koelheid bedoel ik niet dat ze nooit ergens van schrikt of gek doet (ook al doet ze dat ook niet vaak), maar dat ze altijd handelbaar blijft. Wat ik een mindere kant vind van Roos, is dat ze tegenover andere paarden heel gemeen kan zijn. Ze heeft een beperkt groepje waar ze het mee kan vinden, maar vaak moet ze niks van andere paarden hebben. Als ik met anderen in de bak rijd, kan ze heel gemeen kijken. Dat vind ik jammer, want dat geeft haar onnodige spanning. Zelf denken we dat dit door haar opvoeding komt, Roos is namelijk met de fles grootgebracht en is dus niet zo gewend aan andere paarden. Roos houdt ook niet zo van knuffelen, maar gelukkig geniet ze elke dag steeds iets meer van knuffels.”
Tegenovergestelde
De Groninger van Daphnes moeder is juist het tegenovergestelde. “Maurits is echt een clown. Hij wil met alles en iedereen knuffelen en heeft vaak gekke streken. Maurits is wel wat luier dan Roos, hij moet altijd even ‘aangeslingerd’ worden. Maar als hij loopt, dan loopt hij ook echt. Minder leuk aan Maurits is dat hij nooit alleen kan zijn en gek kan doen als hij iets eng vindt, een beetje een ‘drama king’ is het. Wanneer onze paarden ergens bang voor zijn zeggen we wel eens: ‘Gedraag je als een Groninger en doe niet zo gek.’”
Allround
Daphne en haar moeder brengen beide paarden uit in de sport. “Ik start nu M1 met Roos en mijn moeder Z1 met Maurits. We trainen vaak dressuurmatig en lessen ook veel. De trainingen worden afgewisseld met buitenritjes in de omgeving, dat doen ze altijd heel braaf. Roos loopt ook elke week voor de kar met haar eigenaresse, dat is een leuk afwisseling voor haar. Roos en Maurits hebben zelfs wel eens samen in een tweespan gelopen. Af en toe maak ik ook een sprongetje met Roos. Het leuke op wedstrijden is dat er maar weinig Groninger zijn en je dus wel met wat bijzonders in de ring verschijnt. Maurits is vaak echt een eyecatcher in de ring, hij showt zichzelf echt. Momenteel hebben Roos en ik een beetje een ‘wedstrijddip’. We zijn beide onzeker, waardoor het niet gaat zoals we zouden willen. Belangrijk vind ik dat de paarden ook echt paard kunnen zijn, daarom lopen ze elke dag heerlijk op het land en geven we ze rust wanneer dat nodig is.”
Groninger promoten
Daphne en haar moeder promoten het Groninger paard graag. “We zijn al eens met de paarden naar de landbouwbeurs in Vlagtwedde geweest en Maurits heeft al een keuring gelopen op Bommen Bereld, midden in de stad Groningen. Maurits heeft ook al eens meegedaan aan de musical ‘Slag om Heiligerlee’. Dit laat zien dat Groninger overal ingezet kunnen worden en hartstikke allround zijn!”
Aanrader of niet?
Raadt Daphne ook andere ruiters een Groninger aan? “Ja, ik raad iedereen die een koel en sterk paard wil hebben waarmee je kan opstappen en wegrijden, een Groninger aan. Helaas staan er niet heel veel Groningers te koop. Groningers zijn ontzettend gewild en vaak houden paarden hun hele leven dezelfde eigenaar. Het enige nadeel van een Groninger is dat je wel sterk in je schoenen moet staan, omdat ze hun eigen krachten maar al te goed kennen. Maar, wanneer ze weten dat jij de baas bent gaan ze absoluut door het vuur voor je.”
Foto’s: Claudia Dermois