De conditie opbouwen van een paard

Moet jouw paard of pony meer uithoudingsvermogen of spieren krijgen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe bouw je op de juiste manier de conditie van een paard op, zonder blessures?

Doe rustig aan

Als je de conditie van je paard wilt opbouwen is het ten eerste erg belangrijk dat je dit rustig aan doet. Laat je paard niet een uur galopperen als hij gisteren nog de hele dag in de wei stond te grazen. Net als bij mensen moet je dit langzaam opbouwen, om zo blessures te voorkomen. Het is daarom ook belangrijk om goed in- en uit te stappen. Kijk altijd goed naar wat je paard aankan en bepaal van daaruit de training. Afwisseling en voldoende rust is daarin essentieel.

Galoptraining

Als je paard of pony al een redelijke conditie heeft kan je galoptraining toepassen. Dit wordt vooral toegepast door eventing- en enduranceruiters, maar natuurlijk kan iedereen dit doen. Er is niet één juiste manier van galoptraining, want ieder paard is weer anders. Op internet zijn veel trainingsschema’s te vinden, die je kan aanpassen naar jouw paard of pony.

Voeding

Naast beweging is ook voeding erg belangrijk. Wat geef je jouw paard te eten? Het voedsel moet je afstemmen op de training van je paard. Na een intensieve training kan je je paard bijvoorbeeld elektrolyten voeren. Ook is het goed om de paarden voldoende eiwitten te geven, daarmee kunnen ze spiermassa opbouwen. Ook voor oudere paarden zijn eiwitten in het voer erg goed.

Geen druk

Leg niet te veel druk op jezelf en op jouw paard. Niet iedere training hoeft even intensief te zijn. Het is belangrijk om je paard ook rustdagen te gunnen, zodat de spieren kunnen herstellen. Zorg ook voor een afwisselend trainingsschema. Conditie opbouwen betekent namelijk niet elke dag galopperen. Longeren, aan de hand stappen of een rustige buitenrit zijn net zo effectief. En uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je paard lekker in zijn vel zit en jij ook!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Sanne Wiering