De galop-stap overgang: eenvoudig of niet?

In veel dressuurproeven wordt de overgang van galop naar stap gevraagd. Dit klinkt misschien makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je paard geen drafpassen vertoond? Manegeruiter vroeg het aan Sam van Sam’s Stal. “Ga er vooral niet vanuit dat zoiets de eerste keer lukt want oefening baart kunst!”

Wie is Sam?

Samantha Eckhardt geeft al ongeveer vijftien jaar paardrijles aan kinderen en volwassenen. “Sinds anderhalf jaar heb ik mijn eigen manege: Sam’s Stal in Doetinchem. Dit was achteraf een lastig jaar om te beginnen vanwege de hele situatie rondom corona. Gelukkig gaat het supergoed met de manege, we zijn onwijs gegroeid en we hebben ons al mogen aansluiten bij het Manege & Ruiter Bond!”

De galop-stap overgang

Sam: “Deze oefening is een overgang van de galop naar de stap en naar mijn mening een eenvoudige neerwaartse overgang. Maar dat betekent zeker niet dat het altijd simpel is. Deze moet door het paard of de pony wel goed worden uitgevoerd. Er mogen bijvoorbeeld geen drafpassen tussen zitten. De overgang kan ook worden gebruikt om de snelheid te verlagen en het paard of de pony op de ruiter te laten letten.”

Aanleren

Samantha vertelt hoe je deze oefening correct aanleert en uitvoert. “Voordat je deze oefening kan gaan doen moet je natuurlijk wel een soort van ‘gevoel’ ontwikkelen. Je gebruikt je benen om het paard te helpen onder zichzelf te bewegen terwijl hij moet vertragen en z’n achterhand gebruikt zodat hij niet ‘uit elkaar valt’. Hierbij gebruik je je teugelhulp om het paard aan de voorhand te vertragen. Kort gezegd: je rijdt met je been naar je hand toe en zorg dat je hier de juiste balans vindt tussen been, hand, paard en ruiter. Het klinkt misschien makkelijk maar hier kan wel veel training in zitten. Ik denk ook dat als je hiermee aan de slag gaat, het belangrijk is om een goede instructeur om begeleiding te vragen. Ga er vooral niet vanuit dat zoiets de eerste keer lukt want oefening baart kunst! En oefening zullen zowel het paard als de ruiter nodig hebben.”

Veelgemaakte fouten

Volgens Sam denken veel ruiters te makkelijk over deze overgang. “Sommige ruiters denken er zelfs helemaal niet over na en maken ‘gewoon’ een overgang. Hierdoor kan een paard of pony gemakkelijk uit elkaar vallen en dan krijg je een ongecontroleerde neerwaartse overgang. Dit is niet evenwichtig en dit bereidt het paard en de ruiter niet voor op het moment dat de overgang echt moet tellen, zoals bij het snel tot stilstand komen. Mijn conclusie is: een paard dat gebalanceerd overgangen kan maken zorgt voor een comfortabele en vooral veilige rit!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sabine Timman / Sam’s Stal