De overstap van pony’s naar paarden

Misschien moet jij binnenkort de overstap gaan maken van pony’s naar paarden. Een belangrijk moment, maar is dat eigenlijk altijd nodig? En hoe bepaal je zo’n overstap? Manegeruiter vroeg een instructrice en een ruiter naar hun ervaringen. “Pony’s kunnen prima op hetzelfde niveau lopen als paarden.”

Manege Voorschoten

Eveline Wisse (38) is eigenaresse van De Manege Voorschoten. “Meer dan 30 jaar geleden ben ik op deze plek zelf begonnen met paardrijden. Voor ik De Manege overnam heb ik hier eerst al een aantal jaar als instructrice gewerkt. Nog steeds geef ik dagelijks zowel privé- als groepslessen.” Op deze manege wordt geen verschil gemaakt tussen pony- en paardenlessen. “Onze groepen zijn klein (maximaal 6 ruiters) en deze worden ingedeeld naar leeftijd en niveau. Hierin lopen de paarden en pony’s door elkaar. Ben je een kleine volwassene, dan pas je nog prima op 1 van onze grotere pony’s. Ben je als tiener al wat groter dan rijd je op een paard. Wij hanteren hierbij een gewichtslimiet voor al onze paarden en pony’s. Ieder paard mag een ruiter dragen van maximaal 15% van het eigen gewicht.”

Voordelen

Eveline vertelt: “Een voordeel hiervan is dat ook onze pony’s regelmatig een gevorderde ruiter op hun rug hebben en dus goed geschoold blijven. En dat ook de grotere paarden gewend zijn aan kleinere kinderen op hun rug, die soms wat ongecontroleerder kunnen bewegen. Uiteraard gebeurt dit alleen als het veilig kan natuurlijk! Wij kijken echt naar het niveau van het paard en de ruiter als we combinaties maken. Hoe meer verschillende paarden en pony’s de ruiters rijden, hoe makkelijker ze zich leren aanpassen, wat ook voor de verdere ruitercarrière een groot voordeel geeft.”

Geen verplichte overstap

Eveline is zelf niet zo groot en rijdt daarom het liefst op een D- of E-pony. “Sommige mensen voelen zich daar gewoon prettiger bij. Pony’s zijn toch vaak wat eigenwijzer en dat geeft ook wat meer uitdaging, vind ik zelf. Maar ik snap ook goed dat andere ruiters het prettiger vinden om wat meer paard onder je te voelen. Dat geeft een stabieler gevoel. Omdat ik zelf ook met mijn eigen pony’s officieel gestart ben tussen de paarden (dat moet als volwassene) vind ik eigenlijk dat er geen verplichte overstap hoeft te zijn. Kijk naar waar jij je prettig bij voelt en wat er bij jouw lichaamsbouw past! Daarnaast kunnen pony’s natuurlijk ook prima op hetzelfde niveau lopen als paarden!”

Ervaring van manegeruiter Bridget

Bridget Dekker (15) rijdt al sinds haar 4de op De Manege Voorschoten. “Toen ik begon met rijden reed ik alleen op pony’s, ik was nog te klein voor een paard. Het voordeel van ponyrijden is dat je hem makkelijk alle kanten kan opsturen. Met een paard kan je geen hele kleine bochten rijden, omdat het lichaam daar te lang voor is. Ook was een paard in het begin te sterk voor mij, een pony was geschikter. Ik vind het ook wel zielig als je groot bent en op een (kleine) pony gaat rijden, want daar zijn veel pony’s niet op gebouwd. Pony’s zijn ook vaak eigenwijzer dan paarden. Ik rijd nu zelf het liefst op een paard: ze zijn groter en de verhouding tussen ruiter en paard ‘klopt’ beter. Bij een pony zouden mijn benen onder zijn buik bungelen en dat werkt niet. Ik vind het leuk om te springen en met een paard spring je makkelijk wat hoger. Een pony moet daar toch meer moeite voor doen.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pexels / privébezit Bridget