Dressuuramazone Djuli van Winden over appuyeren

Een bekende dressuuroefening is appuyeren. Tijdens deze oefening loopt een paard of pony echt op eigen benen, zonder steun van de bakrand. Niet gemakkelijk dus. Dressuuramazone Djuli van Winden (14) legt uit hoe je appuyementen rijdt.

Wie is Djuli?

“Ik rijd al paard sinds m’n 6de. Vanaf dat ik 11 jaar oud was heb ik in het Z dressuur gereden waar de oefening appuyeren gevraagd wordt. Op dit moment heb ik 1 pony: Vlagberg’s Champion. Champ is een 6-jarige valk ruin (v. Desperado) die ik op dit moment in het Z2 (internationaal) en het L springen heb lopen. Met mijn andere pony genaamd Magic, die 2 weken geleden verkocht is, reed ik ook in het Z2/internationaal dressuur. Nu ga ik langzaamaan op zoek naar een nieuw, jong paard. Om deze, net als Champ, zelf op te leiden en hem hopelijk later op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen uitbrengen.”

Wat is appuyeren?

“Makkelijk gezegd is appuyeren wijken met de stelling de ‘verkeerde’ kant op. Bij het appuyeren loopt het paard eigenlijk travers (langs een denkbeeldige lijn) over de diagonaal. Het paard kijkt in de rijrichting, is in de lengte gebogen en beweegt zich voorwaarts en zijwaarts. Het buitenachterbeen en het binnenvoorbeen en andersom (het binnenachterbeen en het buitenvoorbeen) bewegen zich om de beurt in de richting naar de kant waar de hals naar toe gebogen is. Tijdens het appuyeren moeten de schouders altijd leiden/voor zijn.”

Hoe rijd je een appuyement?

“Mijn eerste tip is: begin in stap. Wil je het paard een appuyement aanleren, dan moet het paard al goed aan de hulpen zijn en opzij willen voor jouw been. Appuyeren is een beetje hetzelfde als wijken alleen met een andere buiging, dus wil je een appuyement inzetten (als voorbeeld gebruik ik het appuyement naar rechts), dan vraag je als eerst stelling naar rechts. Terwijl je stelling vraagt begrens je met je binnenbeen (rechterbeen in dit geval), daarna doe je je buitenbeen (linkerbeen in dit geval) naar achter en ‘druk’ je het paard naar rechts. Uiteraard heeft het linkerappuyement dezelfde hulp alleen zijn links en rechts dan omgedraaid.”

Hoe train je het appuyeren?

“Als ik mijn pony iets nieuws aan ga leren zoals travers, schouder binnenwaarts, appuyement enzovoort, begin ik in stap. Als ze dit eenmaal begrijpen probeer ik het in draf, beetje bij beetje en korte stukjes. Als het paard in dit geval het appuyement goed begrijpt ga je kijken naar hoe je de oefening in je proef moet rijden. In de Z2 pony proeven is het appuyement uit een halve volte halve baan, volte 8 meter en een zigzag appuyement op de A-C lijn. Ik neem dit tijdens mijn trainingen dus ook regelmatig mee.”

Heb je nog tips voor anderen?

“Een tip om te checken of het paard tijdens het appuyement in de goede buiging loopt: Appuyeer over de diagonaal en rij na enkele passen een stukje schouder binnenwaarts en appuyeer daarna weer een aantal passen. Zo maak je ook gelijk je paard scherp aan je beenhulpen en kun je controleren of het paard de hulpen van de oefening goed kent. Ook is het belangrijk om goed de hoek door te rijden voordat je het appuyement inzet. De kans dat de achterhand naar binnenvalt en voor de voorhand uitkomt is dan kleiner. Ik heb zelf geen instructeursdiploma, dus baseer het rijden van je appuyement niet alleen op mijn tips en ervaringen, maar vraag zeker hulp aan je eigen instructeur/instructrice!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sabine Timman / Djuli van Winden (privébezit)