Dressuuramazone Lieve Berndsen over de contragalop

De contragalop is een oefening voor het paard betreffende gehoorzaamheid, die veel lenigheid vraagt. Tijdens deze oefening spring je bewust in de verkeerde galop aan. Dressuuramazone Lieve Berndsen (14) vertelt hoe zij de contragalop traint.

De contragalop

Voor het rijden op de linkerhand hebben we de linkergalop en voor het rijden op de rechterhand hebben we de rechtergalop. Als je bewust aanspringt in de linkergalop met linkerbuiging en stelling, terwijl je op de rechterhand rijdt, dan noemen we dat contragalop. Lieve Berndsen geeft vandaag tips. “Ik heb op dit moment 1 pony, de 5-jarige Black Pearl. Met haar rij ik voornamelijk dressuur en we starten op dit moment M1. Mijn andere pony Diego is onlangs verkocht, met hem startte ik Z1 dressuur.”

Training

Lieve vertelt: “Bij het trainen van de contragalop begin ik met het oefenen van de contragalop door in galop van hand te veranderen en door te rijden in dezelfde galop in de eerste hoek. Ik houd mijn pony lichtelijk naar buiten gesteld. Als mijn pony er eenmaal goed in is kan ik haar wat rechter gaan stellen.” Het is tijdens de contragalop erg belangrijk dat je in de juiste galophouding zit. Als je in de bocht meedraait met je zit of het paard met de teugel naar binnen stuurt kan het zijn dat het paard van galop wisselt of terugvalt in draf. Probeer het paard als het ware naar buiten te buigen en stuur met beide handen. Actief galopperen met voldoende impuls is erg belangrijk.

Veelgemaakte fouten

Lieve legt uit wat volgens haar een veelgemaakte fout is bij het trainen van de contragalop: “De grootste fout is dat je te hard wil rijden en dat je meteen al probeert de hoeken heel goed mee te nemen. Daardoor maak je het voor je pony onnodig moeilijk.” Belangrijk is dus dat het paard actief is zonder te hard te gaan. Voorkom dat je het hoofd van het paard meedraait in de wending, dan bestaat de kans dat je wisselt van galop.

Tips van Lieve

“Het is natuurlijk vooral belangrijk om heel veel te oefenen. Neem aan het begin van de training wat meer buitenstelling dan dat je op wedstrijd zou willen doen. Zo zorg je ervoor dat je pony in ieder geval in de contragalop blijft.” Het is belangrijk dat je paard goed in evenwicht loopt. Als ruiter mag je je paard niet in de weg zitten. Daarnaast is net als bij elk figuur het tempo erg belangrijk, blijf op hetzelfde tempo doorrijden en ga niet sneller of langzamer rijden.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Lieve Berndsen (privébezit)