Dressuuramazone Lisa Wieggers over wijken

Bij het wijken loopt een paard opzij terwijl het lichaam recht blijft. Het paard moet dan veel spieren gebruiken en de ruiter moet meerdere hulpen tegelijk geven: niet gemakkelijk dus. Dressuuramazone Lisa Wieggers (14) vertelt hoe zij het wijken traint.

Lisa en King

Lisa rijdt met haar paard King dressuur. “King is een zwarte KWPN’er van maar liefst 1.80m. Op stal noemen ze hem daarom de grote, vriendelijke reus. Ik ben op dit moment 14 jaar, dus nog in de leeftijd om op pony’s te rijden. Maar omdat ik zo hard groei ben ik vorig jaar al overgestapt naar de paarden. En voor King ben ik nooit te lang. Samen met King ben ik erg actief op Instagram (@diamond.dubois). Normaal zijn we samen te vinden in de wedstrijdring, maar door corona is dat nu wat minder.”

Wijken

Wijken betekent dat het paard opzij loopt terwijl het lichaam recht blijft. Bij alle oefeningen vragen we stelling en buiging maar bij het wijken dus niet. Het enige dat mag is dat je paard licht gesteld gaat naar de richting waar hij niet heen gaat! Bijvoorbeeld, als je op de linkerhand rijdt ga je bij A afwenden richting korte zijde bij C en stel je het paard recht. Vervolgens leg je het binnenbeen een klein stukje naar achteren en probeer je als het ware je paard opzij te duwen naar je buitenbeen toe. Je mag je gewicht een beetje naar rechts verplaatsen, maar let op dat je niet scheef gaat zitten. Houd tijdens de beenhulp je benen lang en recht.

Wijken: de basis voor andere oefeningen

Lisa en King rijden momenteel dressuur in de klasse L1. Wijken is daarin een gevraagd onderdeel. “Het is belangrijk om het wijken goed te beheersen. Dit omdat een correcte buiging om het binnenbeen de basis is voor alle hogere oefeningen, zoals travers en schouderbinnenwaarts. Ook is het goed omdat je bij het wijken controle leert krijgen over de buitenschouder, dit is ook erg belangrijk.”

Veelgemaakte fouten

“Het wegvallen over de buitenschouder is een veelgemaakte fout. Dit kan je voorkomen door de buitenteugel beter op verbinding te houden. Ook impulsverlies is een veelvoorkomende fout. Dit kan verholpen worden door je paard scherper te maken aan het (binnen)been. Als dit gebeurt tijdens een les rijd ik dit in de middendraf eruit.”

Training

“Ik train het wijken op verschillende manieren: door de lijnen te rijden die ook in de proeven gevraagd worden (bij A afwenden), maar ook door een af te wisselen en vanaf de hoefslag naar binnen te wijken. Ik vind het zelf heel fijn als er een spiegel in de bak is.” Lisa heeft een aantal tips als het gaat om wijken. “Ik zou dit veel oefenen met je instructeur of met iemand anders die er verstand van heeft. Vooral als je dit voor de eerste keer gaat oefenen weet je misschien nog niet hoe het gevoel moet zijn. Het is dan belangrijk dat iemand dit kan aangeven en zo nodig nog kan helpen. En laat het filmen zodat je het kan terugzien en ervan kan leren.”

Wijken ziet er zo uit:

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Lisa Wieggers (privébezit) / Mabel Fotografie / Sabine Timman