Een paard wassen: waar moet je op letten?

Af en toe is je paard er echt aan toe: een grondige wasbeurt. Je paard wassen heeft niet alleen voordelen. Je haalt de beschermende laag die in de vacht zit weg. Daarom worden paarden in de zomer, met mooi weer, makkelijker een keer gewassen, dan in de winter. Er zijn een aantal dingen waar je tijdens het wassen op moet letten. Manegeruiter zet het op een rijtje.

Lichaam

Ten eerste is het goed om te weten dat je een paard niet te vaak moet wassen. Een laagje modder beschermt je paard tegen steekvliegen en andere insecten. En er is ook een soort ‘onzichtbare’ bescherminslaag, die weldegelijk aanwezig is in de vacht van je paard en je paard beschermt tegen kou en regen. Maar voor bijvoorbeeld een wedstrijd is een wasbeurt soms toch echt nodig. Gebruik je tijdens het wassen zeep of shampoo, zorg er dan voor dat niet bij de ogen, mond of neus in de beurt komt. Ook is het enorm belangrijk dat er geen zeep achterblijft in de vacht. Dit kan zorgen voor jeuk of een uitgedroogde huid. Was je paard nooit met ‘mensenzeep’, want dit is niet geschikt voor een paard!

Manen

Voor het wassen van de manen kan je het beste alleen water gebruiken en dus geen shampoo. Als er wel restjes zeep achterblijven kan je paard gaan schuren en mist hij straks plukken haar. Dat wil je natuurlijk niet. Met een manenkam kan je alle klitten er vervolgens voorzichtig uitkammen. Je kan er ook voor kiezen om staartjes of vlechtjes in de manen te maken, dan voorkom je klittende manen. Dit kan veel tijd en frustratie schelen.

Staart

De staart kan je het beste ontklitten met je handen. Zo breken de haren minder snel af. Dit klusje kan even duren, maar dan heeft je paard ook weer een nette staart. De staart wassen kan je doen door de staart in een emmer met water en shampoo te dopen. Vaak moet je dit een aantal keer herhalen (vooral bij een schimmel), totdat de staart echt schoon is. Ga je staart ook nog knippen, onthoud dan dat je de staart niet te kort knipt. De staart is erg belangrijk, want hiermee kunnen vliegen en andere insecten verjaagt worden. Als deze te kort is zal je paard dus meer lastig hebben van insecten.

Benen

De benen kan je eigenlijk hetzelfde wassen als de rest van het lijf. Bij de benen is het wel belangrijk dat je deze weer goed droog maakt. Vooral de kootholte moet goed droog zijn, zo voorkom je het ontstaan van mok. In de zomer is het goed om de benen na het rijden af te spuiten. Dit vinden de meeste paarden en pony’s erg prettig. Zo koel en masseer je de pezen. Maar op een warme zomerdag kan je je paard het beste helemaal afspuiten. Lekker verkoelend, voor jouw paard maar vaak ook voor jezelf!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pixabay