Een veilige cap: zo herken je ‘m

Tijdens het paardrijden is het dragen van een cap verplicht. Dit is natuurlijk belangrijk voor je eigen veiligheid; een cap beschermt je hoofd. Maar hoe weet je of je cap ook echt veilig is en of jouw cap goed past?

Veiligheidsmaatregel

Paardrijden kan, net als iedere sport, gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om goede veiligheidsmaatregelen te nemen. Een van deze maatregelen is het dragen van een cap. Bij een val kan de cap de klap op het hoofd opvangen bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je niet aan het paardrijden bent kan het dragen van een cap verstandig zijn, wanneer een paard steigert bijvoorbeeld. Ook tijdens het mennen of tijdens keuringen is een cap verplicht.

CE markering

Er zijn superveel verschillende soorten caps. Kijk maar eens in een ruitersportwinkel, er is heel veel keuze. De fabrikant van een cap moet aan bepaalde richtlijnen voldoen, als het product hieraan voldoet krijgt het een CE markering. Er mogen alleen caps op de markt worden gebracht met zo’n markering, omdat een cap een persoonlijk beschermingsmiddel is. Wanneer je een cap koopt in de winkel, kan je er dus vanuit gaan dat deze cap aan de richtlijnen voldoet en dus veilig is.

Capmaat

Wanneer je een cap aanschaft, is het belangrijk dat de cap ook goed past. Stichting Veilig Paardrijden geeft de volgende tip voor het passen van een cap: Zoek een cap zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen, zodat je zeker weet dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft. Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat.

Pasvorm

Schud met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Maar je moet natuurlijk ook geen hoofdpijn krijgen van de cap. Het is belangrijk dat je bij het passen je haar draagt zoals je dat ook tijdens het paardrijden doet. De rand van de cap moet dan ongeveer twee vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten en de cap hoort recht op je hoofd te staan. Een te ver naar achter gezakte cap kan voor nekletsel zorgen bij een val. Kijk dus, wanneer je een nieuwe cap wil aanschaffen, verder dan de kleurtjes of glitters!

Wanneer vervangen?

Het advies is om elke 5 jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het slim om je cap te vervangen, omdat er onzichtbare beschadigingen kunnen zijn ontstaan. Tot slot is het belangrijk om je cap goed te onderhouden: houd ‘m schoon, droog, uit de zon, op een geventileerde plek en maak ‘m schoon volgens de instructies van de fabrikant.

Bron: Stichting Veilig Paardrijden

Foto: De Hoefslag