Emma de Ruiter: “Bij Paardzoektbaas kom ik allerlei soorten paarden tegen”

Emma de Ruiter (13) werkt als vrijwilliger bij paardenopvang Paardzoektbaas. Hier heeft zij niet alleen geleerd om paarden te verzorgen en te rijden, maar ook geleerd hoe ze moet omgaan met veel verschillende soorten paarden. “Het is altijd zielig om te zien hoe paarden binnenkomen, maar als ze er weer helemaal bovenop zijn doet dat toch iets met je.”

Emma de Ruiter

Emma werkt al een tijdje bij paardenopvang Paardzoektbaas in Gronau (Duitsland). “Ik ben nu één jaar vrijwilliger bij Paardzoektbaas en ik rijd nu ook één jaar paard. Ik vond paarden altijd al leuk, maar ik mocht nooit op paardrijles. Toen kwam Paardzoektbaas op mijn pad en ben ik daar aan de slag gegaan als vrijwilliger. Ik vind het superleuk om lekker bij de paarden te zijn en met ze te werken. Denk aan lekker poetsen of een stukje wandelen. Wat ik zo leuk aan het rijden vindt is dat je even lekker kan ontspannen. Maar natuurlijk zijn er ook wel eens ritjes waarbij het even misgaat en het niet zo ontspannend is. Ik combineer dit werk met school door op stal de online lessen te volgen. En als ik op school moet zijn, ga ik natuurlijk gewoon naar school toe.”

Paardzoektbaas

PZB is een non-profit organisatie, die zeven dagen in de week klaarstaat voor paarden die tussen wal en schip dreigen te raken. Er werkt een grote groep vrijwilligers, waaronder Emma. Ze vertelt: “Ik zag op Instagram dat Paardzoektbaas vrijwilligers zocht, zo ben ik hier gekomen. Het leek mij leuk omdat je bij PZB met allerlei soorten paarden in contact zou komen. Zwaar verwaarloosde paarden, paarden die zijn afgestaan door de eigenaar zelf. Sommige paarden zouden alles voor je doen en vertrouwen jou gelijk, maar anderen zijn enorm bang, bijvoorbeeld het paard Quinn. Wij vinden het eigenlijk heel normaal dat je een paard kan benaderen en lekker kan poetsen, maar Quinn vindt dit heel eng. Maar ook zij gaat ons steeds meer vertrouwen, we kunnen al steeds meer met haar doen.”

Dagindeling

Bij Paardzoektbaas is altijd enorm veel werk te doen. Emma legt uit hoe een werkdag er uitziet voor haar: “Onze dagen bij Paardzoektbaas zijn best wel lang. Sommige mensen denken dat we alleen maar paardrijden, maar dat is alles behalve waar. Als we ’s ochtends aankomen op stal gaan we eerst de paarden voeren. Daarna doen we ze naar buiten en mesten we de stallen uit. Als alle klusjes gedaan zijn doen we de paarden naar binnen of geven we ze beweging. Vaak gaan we wandelen of longeren. Paarden die niet veel mogen of kunnen bewegen gaan we lekker poetsen. Als laatst gaan we de paarden rijden en voeren. Dan doen we alles op slot en gaan we naar huis.”

Leerzaam

Bij Paardzoektbaas heeft Emma heel veel geleerd. Ze heeft bijvoorbeeld de pony Boomerang beleerd. “Ik beleer Boomerang met hulp van anderen, maar de laatste tijd doe ik bijna alles zelf. Eerst reed ik Boomerang aan de longeerlijn, maar nu al los in de bak. Omdat ik de kleinste en de lichtste vrijwilliger ben, rijdt ik altijd op de kleinere pony’s.” Daarnaast gebeuren er ook minder leuke dingen op de opvang, waar Emma ook mee om moest leren gaan. “Het is altijd zielig om te zien hoe paarden binnenkomen, maar als ze er dan weer helemaal bovenop zijn doet dat toch iets met je. Soms moet een paard ook worden ingeslapen, dat is ook moeilijk. Maar je weet ook dat een paard niet zomaar wordt ingeslapen.” Ondanks deze moeilijke momenten heeft Emma het nog steeds naar haar zin bij Paardzoektbaas. “Ik wil zo lang mogelijk blijven werken bij Paardzoektbaas. Later zou ik graag dierenarts willen worden. Ook wil ik wel de paardensport in, maar dat is iets voor later.”

Emma is te volgen op Instagram via @pzbemma.

Voor meer informatie over paardenopvang Paardzoektbaas: Paard zoekt baas | Help de dieren!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Emma de Ruiter (privébezit)