Finale kampioenschap M&RB: erg leerzaam vindt Jai Hooi

De 15-jarige Jai Hooi is één van de finalisten van het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. Ze deed mee op niveau 3 met haar leasepony Dione en kreeg een score van 63.00%. “Ik vind het hartstikke leuk om de kans te krijgen om tegen andere maneges te rijden.”

Gezelligheid op de manege

Jai rijdt als zo’n acht jaar paard. “Mijn moeder reed vroeger zelf paard en zij dacht dat ik het ook wel leuk zou vinden. Toen ben ik dus op paardrijles gegaan en ik vond het gelijk superleuk. Ik vind het mooi om met dieren te werken, omdat het elke keer anders is. Ze gedragen en voelen zich altijd anders, dus het is nooit saai.” De manege waar Jai rijdt is Manege Hoeve Versteeg. Dit vind ze een hele gezellige manege. “We hebben een groepje meiden waarmee we op zaterdagochtend altijd les hebben. We blijven daarna de hele dag op de manege om te helpen met de staples. ’s Middags gaan we vaak zonder zadel rijden en blijven we eten. Dat was altijd supergezellig.” Helaas kan dit op dit moment niet meer door de coronacrisis.

M&RB Kampioenschap

Wat gelukkig nog wel kan, is het meedoen aan het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. Daardoor kon Jai tegen ruiters van andere maneges rijden. “Dat vond ik een hele gave kans. Daarnaast krijg je altijd goed commentaar bij de proefjes, dus het is ook heel leerzaam.” Het rijden van het proefje zelf kon wel beter, vertelt Jai. “Vooral bij mijn eerste proef was er veel spanning. De pony waar ik op reed vind het achterin de bak altijd spannend, dus dat maakte het rijden wel lastig. Ze liep ook heel erg onder me vandaan. Maar ik zit in de finale, dus ik heb wel iets goed gedaan.” Voor die finale heeft Jai eigenlijk geen spanning. “Ik heb er echt heel veel zin in!”

Pony Jone

Leasepony Dione

De proefjes rijdt Jai met de merrie Dione, die ze nu ongeveer een jaar leaset. Dione is deels New Forest en is een D-pony. “Ze is heel eigenzinnig, maar wil wel graag werken. We rijden twee keer per week en doen dan van alles samen: springlessen, buitenritten en natuurlijke normale lessen. We zijn hard aan het oefenen zodat we echt een team worden.” Voor de toekomst heeft Jai al wat plannen. “Het zou natuurlijk gaaf zijn om een eigen paard of een verzorgpaard te hebben, zodat ik meer proeven kan rijden en verder kan komen in de dressuur.”

Bekijk het proefje van Jai met Dione via onderstaande link:

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Jai Hooi (privébezit)

Video: Weallride.nl