Finale kampioenschap M&RB: verbetering zichtbaar voor Anne-Wyke van den Broek

Met haar leasepaard Biënto deed de 26-jarige Anne-Wyke van den Broek mee aan het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. De vorige keer dat ze meedeed won ze en ook nu zit ze al in de finale. Voor haar proef kreeg ze een score van 70.00%. “Door deze proef kon ik zien hoeveel Biënto verbeterd is.”

Spannend maar leuk

Anne-Wyke begon met paardrijden op haar 11de. “Ik wilde al heel lang paardrijden, maar ik ben pas op mijn 11de begonnen omdat ik het heel spannend vond. Het heeft dus een tijdje geduurd. Maar toen ik eenmaal was begonnen ben ik nooit meer gestopt.” Anne-Wyke vertelt dat ze eigenlijk alles aan het paardrijden leuk vindt: “Ik denk dat het iets is waarmee je bent geboren. Een paardenmeisje blijf je gewoon je hele leven. Ik rijd graag zonder zadel en dan heb ik echt het gevoel dat ik één wezen ben met het paard. Daarnaast is paardrijden ook veel zelfreflectie. Ik vind het mooi om mezelf te leren kennen terwijl ik aan het sporten ben.”

Tweede familie

Anne-Wyke rijdt op Manege de Paardenhof. “Het is altijd heel gezellig, ook al is dat nu in de corona-crisis helaas wat minder. Ik reed twee keer in de week in de les en dan praatte ik altijd met anderen over de les, de paarden, wat goed gaat en wat beter kan. Ik ken bijna iedereen en zij kennen mij. Het voelt echt als een tweede familie.”

Biënto

Op deze manege heeft Anne-Wyke een leasepaard: de elfjarige Biënto. “Ik heb een paar jaar geleden een eigen paard gehad, maar die is helaas overleden. Daarna ben ik weer op de manege gaan rijden, maar ik miste het om een eigen paard te hebben. Toen kwam Biënto op de manege en ik vond hem gelijk superleuk.” Met dit paard is Anne-Wyke gaan trainen. “Biënto is een ondeugend paard, die heel erg houdt van een geintje. Maar hij is ook erg pienter en denkt echt mee. In een jaar tijd is hij enorm verbeterd. In het begin kon hij amper met stelling en buiging de bocht om en nu leert hij al te ontspannen en over zijn rug te lopen.”

Relaxte proef

Daarom vond Anne-Wyke het ook erg leuk om een proefje te filmen voor het M&RB kampioenschap. “Ik vond het mooi om het filmpje van de proef terug te zien. Want je ziet eigenlijk nooit hoe je zelf rijdt en nu kon dat. Ik vond ook gelijk dat het er echt wel goed uitzag.” Anne-Wyke heeft als eens eerder meegedaan met het kampioenschap, vertelt ze. “De vorige keer dat ik meedeed ben ik eerste geworden. Nu was het online en werden er mensen gezocht om mee te doen en dat leek mij heel leuk. De proef zelf ging ook goed, het was heel relaxed eigenlijk. Biënto had nog nooit een wedstrijd gelopen, ook niet met mij. Maar hij deed het heel goed en ik vond het erg leuk.” Ook heeft Anne Wyke enorm veel zin in de finale. “Ik vind het wel jammer dat ik weer dezelfde proef moet rijden. Maar ik ga Biënto knotten en met een wit dekje rijden, zodat het een echte wedstrijd lijkt. Daar kijk ik echt naar uit.”

Bekijk de proef van Anne-Wyke en Biënto via deze link: https://vimeo.com/512879494

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Anne-Wyke van den Broek (privébezit)

Video: We All Ride