Finale kampioenschap M&RB: voor Lynn den Besten is plezier het belangrijkst

Voor Lynn den Besten is drie keer scheepsrecht. Dit jaar deed ze voor de derde keer mee aan het Manege & Ruiter Bond kampioenschap en is het haar gelukt om in de finale te komen. “Ik had vooral heel veel plezier, dat vind ik belangrijker dan prijzen winnen.”

Band opbouwen

Lynn den Besten is 18 jaar oud en een echt paardenmeisje. “Ik vond paarden en pony’s altijd al heel leuk. Ik heb toen ik 7 jaar was een lesje gevolgd op de manege en ik was gelijk verkocht. Ik vind het mooi dat je echt een band kan opbouwen met de paarden. Mijn leasepaard is ook echt mijn maatje.” Lynn rijdt op manege Hoeve Versteeg. “Het is niet zo’n grote manege, maar dat maakt het juist heel gezellig. Ik heb een hele leuke vriendengroep daar. Op de manege is altijd wel iets te doen, dus dat is superleuk.”

Drie keer is scheepsrecht

“Ik doe mee met elke wedstrijd die op de manege plaatsvindt. De afgelopen keren deed ik ook mee met het Manege & Ruiter Bond kampioenschap. De eerste keer kwam ik niet in de finale, de tweede keer was ik de reserve-ruiter. Maar er was toen niemand ziek, dus ik kon niet meedoen met de finale.” Dit jaar is het Lynn wél gelukt en heeft ze de finale inmiddels al gereden. “De halve finale reed ik niet op mijn leasepaard, omdat ik graag op verschillende paarden rijdt. Dan kan je echt kijken hoe ver je als ruiter bent. De finale reed ik wel op mijn leasepaard Nick, een tuiger die ik al sinds 2017 lease. Hij is een beetje lomp, maar ook hartstikke lief. Hij zal geen stap verkeerd zetten.”

Online

Dit jaar was het, anders dan voorgaande jaren, een online kampioenschap. Maar Lynn vond het net zo leuk, vertelt ze: “Ik heb er geen moeite mee dat het zonder publiek was. Het was net als de andere jaren weer een uitdaging, vooral omdat ik op verschillende paarden reed. Ik vond het ook nu heel leuk om mee te doen. De proef met Nick ging beter dan ik had verwacht. Ik had vooral heel veel plezier, dat vind ik belangrijker dan prijzen winnen.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst heeft Lynn al hele specifieke plannen. “Op dit moment doe ik nog de opleiding voor stewardess. Maar ik wil later zeker wel een eigen paard. Het liefst wil ik een huisje aan het bos, zodat ik dan lekker met mijn toekomstige paard de bossen in kan.”

De winnaars van het Manege & Ruiter Bond kampioenschap worden rond 12 maart bekend gemaakt.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Lynn den Besten (privébezit)