Gezonde tussendoortjes

Vroeger was het doodnormaal als je als manegeruiter een suikerklontje of een pepermuntje meenam voor je paard. Gelukkig doen we dat allang niet meer. Suiker is voor paarden net als voor ons ongezond. Tegenwoordig zul je eerder paardensnoepjes meenemen. Die zijn er in vele soorten, vaak suikervrij en ze bevatten ook nog vaak gezonde mineralen. Vraag wel even aan je instructeur of het oké is dat je iets aan je paard geeft. Elke manege heeft daar eigen regels voor.

Er zijn nog veel meer dingen die paarden lekker vinden en die gezond voor ze zijn. Appel en wortel zijn natuurlijk heel bekend. Maar er is nog veel meer. Zo kun je de meeste fruitsoorten prima aan paarden geven, banaan en mandarijn zijn bij veel paarden favoriet. Maar daar zit natuurlijk ook suiker in! Dat is voor sommige paarden, zoals pony’s en sobere rassen een beetje tricky. Bij groente heb je daar veel minder last van. Bleekselderij en komkommer zijn bijvoorbeeld nagenoeg suikervrij. En ja, de meeste paarden vinden dat best lekker. Ook witlof is een prima keuze.

Waar je misschien niet zo snel aan denkt is rozenbottels. Deze worden nu goed rijp en zijn een supergezonde traktatie. Je vindt ze in veel bermen en natuurgebieden, waar je gemakkelijk een zakje kunt plukken. Ze bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Je kunt ze vers geven, een handvol is een goede hoeveelheid. Je kunt rozenbottels ook prima drogen of gedroogd kopen. Dat kun je ze de hele winter geven.

Wat je ook meeneemt, vraag even na of je het mag geven. En denk om je vingers als je uit de hand voert!