Hengst, merrie of ruin? 4 ruiters over hun voorkeur

Sommige ruiters hebben een sterke voorkeur als het gaat om het geslacht van een paard. Anderen hebben dit helemaal niet. Manegeruiter vroeg daarom 4 ruiters uit verschillende disciplines naar hun voorkeuren.

Marten Luiten (19, dressuur)

“Thuis hebben we vijf paarden op stal en één pony. Het paard waar ik het meeste mee heb bereikt tot nu toe is Fynona. Zij is een 11-jarige KWPN merrie van Ampère x Gribaldi. Op zich heb ik geen voorkeur voor een merrie, hengst of ruin. Alle 3 hebben zo hun voordelen. Op dit moment rijd ik voornamelijk merries en wat ik daar heel fijn aan vind, is dat ze voor je door het vuur gaan als je eenmaal een goed team met ze bent! Dit verklaart denk ik ook waarom de best presterende internationale dressuurpaarden momenteel merries zijn.”

Meike Zwartjens (17, springen)

“Op dit moment train ik 7/8 paarden en een pony en breng ze ook uit op wedstrijd. Op de foto staat Twister de la Pomme (v. Darco), een 14-jarige dekhengst waarmee ik op 1.45/1.50m-niveau spring. Het is wel moeilijk zeggen waar mijn voorkeur is want het ligt ook aan wat voor karakter een paard heeft. Voor ons is een merrie het fijnste om te hebben want mijn ouders hebben een fokkerij. Het nadeel van merries is dat ze soms last hebben van de hengstigheid, maar ze hebben meestal wel een vurig karakter en willen veel voor je doen. Ik denk dat mijn voorkeur gaat naar een hengst omdat die eigenlijk alles voor je doen en beschermend zijn. Wel is een nadeel dat een hengst niet bij anderen in de wei kan. Ook kan het soms lastig zijn op bijvoorbeeld de vrachtwagen naast andere paarden maar dat verschilt per hengst. Een ruin is het allermakkelijkste, die kunnen samen met anderen de wei in en hebben ook geen last van hormonen. Zoals ik eerder al benoemde is het karakter belangrijk en dat heeft eigenlijk niks te maken met het geslacht van het paard.”

Caitlin van Verseveld (16, eventing)

“Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik mijn paard Seán uit Ierland gehaald. Seán is een ruin van 11 jaar en ongeveer 1.65 hoog. Mijn persoonlijke voorkeur gaat zeker uit naar een ruin. Zelf heb ik altijd de beste band met ruinen, dit komt omdat ze graag meewerken en meestal een goed humeur hebben. Ikzelf zou niet snel een hengst mee naar stal nemen. Ik heb geen ervaring met hengsten en baseer mijn mening alleen op feiten en meningen van anderen. Als er een hengst op mijn pad zou komen, zou er altijd voor kiezen de hengst te laten castreren, voor mijn en zijn welzijn. Als het een rustige hengst is, eentje die zich niks van merries aantrekt, zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen deze hengst te laten blijven. Als ik naar hengsten op wedstrijden kijk, heb ik het idee dat ze veel meer prikkels binnen krijgen, in vergelijking met ruinen en daarom minder rust in hun hoofd hebben. Ik wil dus zeker niet zeggen dat een hengst hier altijd last van heeft! Ik zou zelf ook niet zo snel een merrie zoeken. Ik en merries gaan over het algemeen minder goed samen. Ik vind het namelijk een beetje onzin als ze merriegedrag vertonen en hierdoor krijgen wij dan communicatieproblemen. Hierdoor botsen wij en dit vind ik niet de beste combinatie. Maar niet alle merries vertonen natuurlijk merrie gedrag. Mijn voorkeur gaat dus duidelijk uit naar een ruin, maar dit verschilt natuurlijk voor iedereen!”

Wieneke van Holsteyn (27, western)

“Sinds een jaartje of 7 ben ik overgestapt van dressuur naar western. Binnen 7 jaar heb ik 3 keer een Nederlandse titel op mijn naam kunnen zetten en sta ik op dit moment tweede op de Nederlandse ranglijst bij de WRAN. Als ik terugkijk in mijn paardengeschiedenis heb ik geen hengsten en 1 ruin gehad, verder allemaal merries. Dus ik denk dat mijn voorkeur bij een merrie ligt. Maar tijdens een zoektocht naar een paard is dit voor mij nooit een harde eis. Ik kijk als ik een paard zoek eigenlijk niet naar het geslacht, een leuk paard waarmee ik een klik heb is voor mij het belangrijkste! Ik kom op de een of andere manier altijd bij een merrie uit, waarom weet ik eigenlijk niet goed. Ik denk dat ik het temperamentvolle wat de meeste alfamerries hebben erg interessant vind om mee te werken. Zowel mijn eerste Quarter horse als mijn huidige paarden Grace en Hope zijn echte alfa merries en zijn dan ook altijd de baas in de kudde. Nadeel vind ik dat Hope dit jaar een beetje last heeft gehad van haar hengstig zijn, na de tweede keer heb ik even rondgevraagd en kwam ik uit bij een kruidenmengsel. Ze is op dit moment hartstikke hengstig maar heeft er met lopen of trainen geen last van.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pexels / Equigeniek / privébezit