Het belang van een weidemaatje

Paarden zijn kuddedieren. In het wild leven paarden dan ook in kleine groepen. Zo voelen ze zich veiliger en kunnen ze vriendschappen sluiten. Veel paardeneigenaren zetten hun paard daarom niet alleen in de wei. Hoe belangrijk is het voor een paard om een weidemaatje te hebben?

Natuurlijk gedrag

Om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen is het dus belangrijk dat een paard contact heeft met andere paarden. In een kudde zijn de oudere merries vaak de leidsters en zorgen de hengsten voor bescherming. De ruinen spelen veel met de jongere paarden, waardoor die leren om zich als paard te gedragen. Paarden sluiten vaak ook vriendschappen met andere paarden in de kudde. Deze vriendschappen houden vaak in dat ze samen spelen en elkaar kriebelen (zie foto). Ook voelt een paard, als prooidier, zich veel veiliger in de buurt van andere paarden.

Eenzaamheid

Hoe herken je eenzaamheid bij een paard? Als een paard te weinig sociaal contact heeft zal hij zich sneller gaan vervelen. Komt een paard naar je toe rennen op het moment dat jij de wei in komt? Dat kan een teken zijn dat hij zich verveelt. ‘Eindelijk afleiding’, denkt hij dan misschien. Het kan ook betekenen dat een paard geen leuke vriendjes heeft en het daarom helemaal niet naar zijn zin heeft in de wei. Een eenzaam paard kan ook andere gedragsproblemen krijgen, variërend van agressieproblemen tot lusteloosheid. In landen als Zweden, Denemarken en Zwitserland moeten paarden zelfs al verplicht contact kunnen hebben met soortgenoten. Dit is in Nederland (nog) niet het geval.

Paard of andere dier

Voor een paard is het het fijnst als hij samen met een ander paard of andere paarden in de wei staat, maar ook een ander dier (bijvoorbeeld een geit, schaap of koe) kan een oplossing zijn. Deze dieren vertonen soortgelijk gedrag als paarden en kunnen daarom prima een kudde vormen samen. Paarden kunnen ook goede vriendschappen vormen met een ander diersoort.

Hoe vind je een weidemaatje?

Zoek je een weidemaatje voor jouw paard of pony? Dan kan je natuurlijk zelf een extra paard, pony of een geit kopen, maar je kan ook contact opnemen met een andere paardeneigenaar. Wellicht kunnen jullie je paarden samen in één wei zetten. Andere opties zijn het adopteren van een paard of het kopen van een paard dat al met pensioen is.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Bron: Dierenbescherming

Foto: Pixabay