Het exterieur van een paard

Het exterieur van een paard is alles wat je van de buitenkant kan zien. Exterieur betekent dan ook letterlijk ‘de buitenzijde’. Het is belangrijk dat je deze onderdelen kent, zodat je bijvoorbeeld de dierenarts beter te woord kan staan.

Waarom kennen?

Waarom is het belangrijk om deze onderdelen uit je hoofd te kennen? Als je paard een wond heeft en je moet dit melden is het handig te weten hoe dat stuk van het paard heet waar het paard gewond is. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat een paard één rechtervoorbeen en rechterachterbeen en één linkervoorbeen en linkerachterbeen heeft. Het geeft niet waar je staat. Net als bij jezelf. Als je omdraait wisselt je linkerbeen niet naar je rechterbeen!

Het exterieur

Hieronder zie je het exterieur van een paard met de bijbehorende onderdelen.

Verschil

Andere onderdelen van het signalement van een paard zijn het geslacht, het ras, de hoogte, de kleur en de aftekeningen. Ook dit kan je vaak van de buitenkant zien. Het exterieur van een paard kan erg verschillen per ras. Ieder paard heeft natuurlijk dezelfde onderdelen, maar een Fries ziet er heel anders uit dan een Fjordenpaard. Zo heeft een Fries vaak veel behang aan de benen en heeft een Fjord een aalstreep. Ook dit hoort bij het exterieur.

Foto’s: Sabine Timman / Manegeruiter