Het nut van een bodyprotector

Voor de veiligheid dragen de meeste ruiters altijd een cap. Dit is op jouw manege en op wedstrijden natuurlijk verplicht. Maar er zijn genoeg ruiters die daarnaast ook nog een bodyprotector dragen, wat vaak niet verplicht is. Wat is het nut van zo’n bodyprotector?

Wat is een bodyprotector

De letterlijke vertaling van bodyprotector is ‘lichaamsbeschermer’. Een cap beschermt het hoofd en een bodyprotector het lichaam. Een bodyprotector is een veiligheidsvest, het lijkt een beetje op een bodywarmer. Het is gemaakt van beschermende foam. Op het moment dat je van je paard of pony valt beschermt de bodyprotector belangrijke lichaamsdelen en organen, zoals het hart, de longen, de ribben en de rug. Ook wanneer je bijvoorbeeld een trap van een paard krijgt, kan een bodyprotector jou bescherming bieden. Het is wel belangrijk dat de bodyprotector goed past, anders heeft het dragen ervan weinig nut.

Eventing

In de eventingsport is het dragen van een bodyprotector verplicht tijdens de cross. Crossen kan namelijk best gevaarlijk zijn. Het nadeel van een bodyprotector is dat het zorgt voor minder bewegingsvrijheid. Een te lange of te strakke bodyprotector is enorm vervelend tijdens het rijden, vooral bij een moeilijke (af)sprong. Daarom moet je je goed laten informeren als je een bodyprotector wilt kopen, zodat je een bodyprotector koopt die jou perfect past.

Andere disciplines

Bij andere disciplines, zoals dressuur of springen, is het dragen van een bodyprotector niet verplicht. Toch kiezen sommige ruiters ervoor om het wel te dragen. Vooral beginnende of jonge ruiters vallen nog wel eens van hun paard of pony af. Een bodyprotector verkleint dan de kans op een blessure. Helaas beschermt een bodyprotector alleen de romp en niet de armen of benen, dus voorzichtigheid blijft belangrijk. Ook tijdens een buitenrit of bij het zadelmak maken van een paard is het soms verstandig om een bodyprotector te dragen, zelfs als je een ervaren ruiter bent.

Airbagvest

In plaats van een bodyprotector kan je er ook voor kiezen om een airbagvest te dragen. Dit is een vest dat alsnog veel bewegingsvrijheid biedt. Dit vest maak je met een koordje vast aan het zadel. Op het moment dat je valt blaast dit vest zichzelf op met lucht en ben je dus goed beschermd. Als je dan op de grond valt of tegen een hindernis aankomt voel je deze klap een stuk minder hard. Veel eventingruiters dragen dit over hun (verplichte) bodyprotector, voor extra veiligheid.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Isis van den Burg (privébezit)