Hoe longeer je een jong paard?

Wanneer je een fris en jong paard gaat rijden is het fijn om deze eerst even te longeren. Zo kunnen ze al wat van hun energie kwijt. Maar voor jonge paarden is longeren niet vanzelfsprekend. De Britse dressuuramazone Jennie Loriston-Clarke deed vier keer mee aan de Olympische Spelen. Ze geeft handige tips voor het longeren van een jong paard. Natuurlijk mag je een manegepaard niet zomaar longeren, overleg dit altijd met jouw instructeur!

Kleinere bak

Heb je geen longeercirkel? Dan is het handig om een gedeelte van de bak af te zetten. En jong paard heeft geen balans en kan de hele baan doorvliegen. Door een gedeelte af te zetten heb je wat meer steun aan een kleinere bak.

Verkennen

Begin met een rondje te lopen door de baan. Laat het paard overal even kijken, doe dit aan beide kanten. Het paard kan op een nieuwe plek anders gedragen omdat hij het nog niet kent. Wees alert, ongelukken kunnen snel gebeuren en vooral wanneer het paard jong en fris is.

Veiligheid

Veiligheid is ontzettend belangrijk, draag dus een cap. Het paard kan met zijn voorbenen slaan, steigeren, of schoppen. Een jong paard kan hard gaan en sterk zijn aan de longeerlijn. Goede handschoenen zorgen voor grip en voorkomen blaren. “Als je het paard vraagt om rondjes om je heen te lopen moet je er op verdacht zijn dat ze naar achteren kunnen trappen. Of naar binnen draaien en omdraaien”, zegt Jennie. Met een jonkie is het handig om de eerste paar keren een extra handje te hebben. Deze persoon kan het paard de cirkel opleiden en laten zien wat de bedoeling is.

Geduld

Heb geen haast: “Met jonge paarden moet je ze de tijd geven die ze nodig hebben om te begrijpen wat je wil. Heb geduld, heb je niet genoeg tijd? Sla deze dag dan over”, zegt Jennie. “Als het paard in zijn eerste les leert te lopen en te stoppen, beloon hem met een zachte stem. Laat het paard niet in de war raken door in elke sessie te veel te vragen.”

Licht contact

In het begin is het handig om te werken op een grote cirkel en probeer zo licht mogelijk contact te hebben. “Voel de longeerlijn licht, houd je ellebogen gebogen zoals tijdens het rijden en vergeet niet om met de teugel te geven als het paard het contact en de cirkel accepteert”, voegt Jennie eraan toe.

Stem

“Je stem is een van de belangrijkste dingen bij het longeren en rijden en is je eerste communicatie. Gebruik het om instructies te geven. Het paard moet het herkennen en gehoorzaam zijn. Een zachte stem om te kalmeren en langzamer te gaan, een scherpere stem om te activeren. Je wilt niet dat ze bang voor je zijn, maar respect hebben”, vervolgt Jennie.

Lichaamstaal

Gebruik niet alleen je stem, maar ook je lichaamstaal. Wijs met je tenen richting de neus van je paard en draai je schouder mee richting de looprichting. Zorg dat je in één lijn staat met de schouder van het paard. “Het is echt niet nodig om jonge paarden veel te laten galopperen aan de longe, je kunt ze beter in galop op rechte lijnen trainen als je ze berijdt”, sluit Jennie af.

Bron: CAP / Horse and Hound

Foto: Pixabay