Hoe maak je een paard verkeersmak?

Het ene paard kijkt niet eens naar een voorbijrazende auto, terwijl het andere paard er het liefst vandoor wil gaan. Als je op buitenrit gaat is het belangrijk dat je paard verkeersmak is. Vaak moet je langs een (al dan niet drukke) weg om in bijvoorbeeld het bos te komen. In dit artikel leggen we uit hoe je een paard verkeersmak kan maken.

Eigen terrein

De eerste stap is om een paard te laten wennen aan auto’s, tractors en andere voertuigen. Zet een auto met draaiende motor op vertrouwd terrein en kijk hoe je paard er op reageert. Als het paard rustig is kan je er eens langslopen. Dit kan je ook doen met een tractor of vrachtwagen. Als een paard niet gewend is aan honden of fietsers kan je hem ook daar aan laten wennen voordat je op buitenrit gaat. Schrik- of obstakeltraining in de rijbak is vaak ook erg nuttig. Zo wennen paarden ook aan andere gekke dingen, zoals een paraplu of plastic zakje. Op eigen terrein zijn paarden meestal het rustigst, het is daarom goed om hen juist daar te laten wennen aan het verkeer en andere voorwerpen. Let er wel op dat het paard jouw persoonlijke ruimte respecteert en jou dus niet omver loopt!

Wandelen

Schrikt je paard niet (meer) van een auto of tractor? Dan kunnen jullie samen eens een rustige wandeling langs de weg maken. Kies niet gelijk een hele drukke weg uit, maar een rustig land- of zandweggetje waar maar een paar auto’s langskomen. Daarnaast is het aan te raden om je paard een hoofdstel om te doen (en dus geen halster), zodat je iets meer controle hebt. Laat je paard eens rustig grazen in de berm, zodat het een leuke ervaring is. Op deze manier kom je er achter wat jouw paard wel of juist niet eng vindt. Als je paard niet meer opkijkt van een langskomend voertuig, dan kan je eens naar een drukkere weg gaan.

Eerste buitenrit

Als je paard bovenstaande stappen met succes heeft doorlopen, kan je op buitenrit gaan. Ga de eerste keer niet alleen, maar neem een andere ruiter en paard mee. Paarden zijn kuddedieren en als het andere paard rustig blijft zal jouw paard ook minder snel schrikken. Hoe vaker je op buitenrit gaat, hoe minder eng je paard het uiteindelijk zal vinden. De meeste bestuurders houden ook rekening met het paard en zullen rustig langsrijden. Toch zijn er nog wel eens mensen die juist gas geven of gaan toeteren, zorg ervoor dat je ook daar op voorbereid bent.

Toch bang

Als je paard toch een keer schrikt van een voertuig is dat helemaal niet erg. Blijf zelf rustig en praat tegen je paard. Zo stel je hem gerust en laat je merken dat de angst nergens voor nodig is. Even omkeren en een stukje terug stappen kan soms ook helpen. Sommige paarden vinden het fijn als de ruiter even naast ze gaat lopen, zodat hij zijn ruiter kan volgen en zelf niet als eerste hoeft te gaan.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Ruben Karnas