Hoe zet je een paard correct vast op de poetsplaats?

Je paard of pony een uitgebreide poetsbeurt geven is voor veel ruiters pure ontspanning. Wanneer je dit doet is het enorm belangrijk dat je je paard correct vastzet op de poetsplaats. Hoe doe je dat?

Vastzetten

Als je het paard wil gaan verzorgen kun je het paard vastzetten. Nadat je het halster om hebt gedaan en het halstertouw eraan vast hebt geklikt, zet je het paard vast. Doe dit aan de dikke spijlen in de stal of aan daarvoor bedoelde ringen of palen. Zet je paard nooit aan bewegende delen zoals de deur vast! Stel dat je paard schrikt dan kan het gebeuren dat hij de hele deur los trekt. Laat nooit je paard vastgezet alleen achter, blijf er altijd bij.

Veiligheidsknoop

De veiligste manier om een paard vast te zetten is met een veiligheidsknoop. Dit is een knoop die je zo weer los kan trekken als dat nodig is. Vraag eens op stal of iemand je kan helpen oefenen met het maken van deze knoop. Let er op als je het paard vastzet dat het touw niet te kort of te lang is. Als het te kort is kan je paard niets meer zien en kan onrustig worden. Als het touw te lang is kan het paard erop gaan staan en vallen. Hieronder zie je hoe je een veiligheidsknoop maakt:

Jonge paarden

Jonge paarden (of andere paarden die niet gewend zijn om vastgezet te worden) mag je nooit zomaar vastzetten. Een paard kan in paniek raken en dit kan voor vervelende situaties zorgen. Laat een paard geleidelijk wennen (vergeet niet te belonen als het goed gaat!) en vraag als het kan een ervaren persoon om te helpen. In dit geval is het ook enorm belangrijk om een veiligheidsknoop te gebruiken.

Poetsplaats

Op veel poetsplaatsen kan je een paard aan twee kanten vastklikken aan het halster. Dit zorgt ervoor dat een paard er niet vandoor kan gaan en dat je het paard indien nodig snel los kan klikken.

Halster en halstertouw

Ten slotte is het belangrijk dat je een stevig (en geen versleten) halster en halstertouw gebruikt. Paarden zijn sterke dieren en je wilt niet dat een paard het halster of halstertouw kapot trekt en er vandoor gaat. Het halstertouw moet ook dik genoeg zijn, zodat je een knoop er weer gemakkelijk uit kan halen.

Foto’s: Sanne Wiering / Archief