Hoefbevangenheid: ontstaan en voorkomen

Nu veel paarden weer de hele dag in de wei mogen grazen, is het belangrijk om even stil te staan bij de aandoening hoefbevangenheid. Het verse voorjaarsgras bevat veel suikers en te veel suikers kunnen leiden tot hoefbevangenheid. Dat wil je niet, want een paard dat eens hoefbevangen is geweest, blijft hier altijd gevoelig voor.

Het ontstaan van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een pijnlijke aandoening in de hoef, waarbij de hoeflamellen, die ervoor zorgen dat de hoefwand en het hoefbeen sterk aan elkaar verbonden blijven, gaan ontsteken. Dit heeft tot gevolg dat de verbinding hiertussen kan verbreken en het hoefbeen loskomt van de hoefwand, waardoor deze zakt of draait. De ontsteking gaat vaak gepaard met koorts en zwelling. Hoefbevangenheid treedt meestal (het eerst) op aan de hoeven van de voorbenen.

Herkennen

Een bevangen paard zal proberen de ontstoken hoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te zetten en het pijnlijke been (of benen) naar voren te zetten. Je zult merken dat je paard zo min mogelijk wil bewegen, omdat dit pijn doet. Soms gaan ze zelfs langdurig liggen om zo de voeten te ontlasten.

Oorzaken

Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben. Uit onderzoek weten we dat o.a. paarden met overgewicht een groter risico lopen om bevangen te raken. Ook paarden en pony’s met de Ziekte van Cushing/PPID zijn hier extra gevoelig voor. Een andere veel voorkomende oorzaak is een darmstoornis, wanneer een paard een te grote hoeveelheid energierijke voeding binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door suikerrijk voorjaarsgras of een grote hoeveelheid krachtvoer die in één keer wordt gegeten, zoals het leegeten van de voerton. De darmflora wordt hierdoor zodanig verstoord, dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan.

Hoefbevangenheid voorkomen

  • Zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar wei. Begin met een half uurtje per dag en maak dat iedere dag iets langer.
  • Zet je paard vroeg in de ochtend (tot 10:00 uur) of laat op de avond (na 21:00 uur) buiten, wanneer het fructaan (lees: suikergehalte) het laagst is. Let op: zet je paard níet buiten op een zonnige dag na een koude nacht!
  • Voorkom grazen op een kale weide: kort, gestrest gras bevat namelijk relatief veel suiker.
  • Stripweiden is een goede oplossing voor gevoelige paarden en pony’s. Hierbij zet je een afscheiding in de wei die je steeds opschuift, zodat ze niet onbeperkt gras kunnen eten.
  • Vermijd langdurig draven op verharde wegen.
  • Zorg voor een regelmatig onderhoud aan de hoeven en laat je paard om de 6-8 weken bekappen en/of beslaan door een erkende hoefsmid.

Bron: CAP/PAVO

Foto: Unsplash