Hoeven uitkrabben: hoe doe je dat?

Bij het verzorgen van een paard hoort ook het uitkrabben van de hoeven. Rommel en steentjes onder de hoeven zijn vervelend voor een paard. Van grotere steentjes kan je paard zelfs pijn hebben en kreupel gaan lopen. Het is daarom dus erg belangrijk dat je de hoeven goed uitkrabt.

Hoeven uitkrabben

De hoevenkrabber is speciaal gemaakt om de hoeven zo goed mogelijk schoon te maken. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met paarden kan het uitkrabben van de hoeven best lastig zijn. Vraag dan hulp van iemand zodat die het je goed uit kan leggen en kan helpen. Je begint bij het voorbeen. Je gaat met je rug naar het hoofd van het paard, naast het paard staan. Laat dan je hand vanaf de schouder over het been naar beneden glijden en zeg rustig ‘voet’. Als het paard niet meewerkt kun je een duwtje geven met jouw schouder tegen de schouder van het paard. Houd het been, als deze wordt opgetild, stevig vast en druk het tegen de zijkant van je eigen been. Zo heb je mooi een hand vrij om de hoeven uit te krabben.

Straal

Middenin de hoef zit een omgekeerde V vorm. Dit noemen we de straal. De hele hoef mag je met de hoevenkrabber schoon krabben. Kijk goed of je alles bij het hoefijzer ook weg hebt gekrabd. De V mag je goed uitkrabben zonder heel hard in de straalgroeve te duwen, zodat ook die mooi schoon wordt.

Veiligheid

Als je een hoevenkrabber hebt met een borsteltje dan kun je het borsteltje nog gebruiken om het laatste vuil weg te poetsen. Let er tijdens het hoeven uitkrabben op dat je altijd aan de zijkant blijft staan. Ga ook nooit op de grond zitten of op je knieën! Merk je dat je paard uit balans raakt, zet dan het been rustig op de grond en til het erna weer opnieuw op. Zo ga je alle hoeven langs tot ze allemaal goed schoon zijn.

Hoefsmid

Hoeven groeien, net als nagels. Alle paarden en pony’s gaan elke 6 tot 8 weken naar de hoefsmid. Dan worden hun hoeven bekapt (nagels geknipt) en als het nodig is krijgen ze hoefijzers (schoenen). Omdat hoeven heel hard zijn hebben lang niet alle paarden hoefijzers nodig.

Foto: Rachel Beijkirch