In 7 stappen rustig de ring binnenrijden

Wedstrijden rijden is superleuk; je hebt een doel om naar toe te werken, je kan meten waar jij en je pony staan en het applaus aan het einde geeft zelfvertrouwen. Maar wat nou als een wedstrijd meer stress dan plezier geeft? Deze 7 stappen kunnen jou helpen om rustig de ring binnen te rijden!

Stap 1: Wat is je doel?

Vraag je dit aan wedstrijdruiters, dan is het meest voorkomende antwoord: ‘Gewoon lekker rijden, zodat mijn paard en ik er plezier in hebben.’ Dat klinkt goed en lijkt een haalbaar doel. Maar eigenlijk is het nogal vaag, zeker met al dat publiek en een (misschien wel héél streng kijkende) jury. Beter is het om concrete doelen te stellen, zoals: ‘Ik wil mijn paard recht houden’, ‘Ik wil erop letten dat ik netjes zit’ of ‘Ik wil dat hij op mij let.’ Dan heb je een duidelijke focus. Op die manier ben je minder bang om fouten te maken en is de kans op een goed resultaat groter.

Stap 2: Visualiseer

Als je parcours loopt, of je dressuurproef doorneemt, heb dan een plan vanaf het moment dat je de ring betreedt tot en met dat je eruit gaat. Als je weet hoe je moet rijden en op welke manier, is het makkelijker om geconcentreerd te blijven. Neem stap voor stap in gedachten door hoe je begint. Hoe beter je je de proef of het parcours voor de geest kunt halen, hoe beter het ‘in het echt’ gaat. Het duurt misschien even, maar neem er de tijd voor. Je zult zien dat je dan met meer vertrouwen rijdt.

Stap 3: Geen ongewenste gedachten

Je zorgen maken is een manier om veiligheid te creëren. Helaas helpt dat niet erg op het moment dat je op een paardenrug zit. Dus hoe vermijd je negatieve gedachten? Erken dat je zenuwachtig bent. Vraag je af waarom je je op dit moment zorgen maakt. Adem diep in door je neus en laat de lucht langzaam ontsnappen via je mond. Probeer via je buik te ademen. Met elke ademhaling word je kalmer en krijg je meer zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Stap 4: Kom in een ‘flow’

De volgende stap is om in een flow te komen We gaan allemaal op een andere manier met druk om, dus vind uit hoeveel spanning nuttig is voor jou om in je ‘flow-zone’ te komen. Je wordt vanzelf relaxter en meer gefocust, waardoor alles vanzelf gaat. Als de spanning te hoog oploopt en je wordt (weer) gespannen en gestrest, concentreer je dan weer op je ademhaling.

Stap 5: Reële verwachtingen

Als je er van tevoren vanuit gaat dat het slecht zal gaan, dan gaat het ook slecht! Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor het team om je heen. Weet wat je kunt verwachten, wat je moet doen, wat je juist ni­et moet doen. Creëer reële verwachtingen en laat niks afhangen van het toeval.

Stap 6: Proces

Als je eenmaal op je paard zit, wil je er klaar voor zijn en je helemaal richten op wat je te doen staat. Laat je niet afleiden door het resultaat, dat krijg je toch pas veel later. Het gaat om het nú, daar heb je vanaf het moment dat je opstijgt, invloed op.

Stap 7: Je kunt het!

De gedachten waarmee je de ring betreedt, hebben invloed op je rijden en op je paard. Als je doel is om koste wat het kost geen fouten te maken, dan is het niet erg aannemelijk dat je van de wedstrijd zult genieten, ook al heb je je goed voorbereid en kun je het niveau aan. Vertel jezelf dat je het kunt; het gaat je immers in de training ook gemakkelijk af? Als je gelooft dat je het kunt, is dat ook zo. Zeg je tegen jezelf: ‘Dit wordt lastig’, dan komt ook dat uit.

Bron: Hoefslag / Noelle Floyd

Foto: Sabine Timman