Joanne Neidhöfer: “Mijn hart ligt bij de dressuursport”

Joanne Neidhöfer (15) is een ambitieuze dressuuramazone. Naast het trainen en het rijden van wedstrijden met haar twee pony’s, is ze erg actief op Instagram en Youtube. Joanne heeft duizenden volgers die haar avonturen meebeleven. “Op een gegeven moment schoten mijn Instagramvolgers de lucht in.”

Joanne Neidhöfer

Toen Joanne 5 jaar oud was ging ze al met haar moeder mee naar stal, die een eigen paard had. “Daardoor ben ik ook besmet geraakt met het paardenvirus. Toen ik 7 was ben ik echt begonnen met rijden. Op de pensionstal waar mijn moeders paard stond hadden ze ook een aantal kleinere pony’s, daar kreeg ik eens per week les op. Een soort manegeles, maar dan met veel minder kinderen. Ik reed dan iedere week op dezelfde pony. Met die pony’s heb ik ook wedstrijden gereden, zoals Bixie-, spring- en dressuurwedstrijden. Ik heb toen zelfs meegedaan aan het Noord-Hollands Kampioenschap.”

Popeye en Londen

Joanne heeft twee pony’s: Popeye (v. FS Pearcy Pearson) en Londen (v. Burgthoeve’s G Star). “Popeye is een 11-jarige ruin. Hij is een hele werkwillige en betrouwbare pony die nooit gekke dingen doet. Met Popeye start ik internationaal en sinds kort ook Z2 dressuur bij de paarden. Eigenlijk mag dat pas vanaf je 18de, maar ik heb dit speciaal aangevraagd, waardoor ik nu een startpas heb voor zowel pony’s als paarden. Ik kan nu per wedstrijd kiezen of ik bij de pony’s of bij de paarden wil starten. Mijn andere pony is Londen: een 5-jarige merrie. Met haar ben ik nu twee keer in de klasse L2 gestart, ik ben haar druk aan het opleiden. Londen is een echte ‘knuffelpony’, die af en toe wel pittig kan zijn.”

Showtime

Naast deze twee pony’s rijdt Joanne ook de pony Diamonds Showtime (v. Diamond Touch). “Dat is een 4-jarige pony van Jaclynn Otten. Zij hebben mij gevraagd of ik die pony op de regiokampioenschappen wil uitbrengen en eventueel later nog op andere wedstrijden. Ik heb nu nog maar één keer op Showtime gereden, maar de komende tijd gaan we lekker samen trainen. Wie weet kunnen we uiteindelijk nog starten op het NK, dat zou heel tof zijn!”

Dressuur

Joanne rijdt nu vooral dressuur, maar vindt het ook leuk om af en toe een sprongetje te maken. “Ik heb een tijdje een springpony gehad, waarmee ik ook eventing deed. Dat vond ik enorm leuk, maar het L-niveau was voor mij de max. Ik heb een tijdje M en Z gesprongen, maar op een gegeven moment vond ik dat toch te spannend. Toen hebben we besloten om die pony te verkopen, omdat zijn hart wel echt bij het springen en crossen lag en mijn hart meer bij de dressuur. Het ‘lage’ springen vind ik nog steeds heel leuk, maar hoog de springsport in is niets voor mij.” Joanne benadrukt dat ze afwisseling heel belangrijk vindt: “Iedere dag dressuur wordt op een gegeven moment saai, dus ik neem de pony’s ook wel eens mee naar het bos of strand. Dan kunnen ze lekker hun koppie leegmaken en iets van de wereld zien.”

Combineren met school

Joanne heeft recent haar schooldiploma gehaald voor TL en gaat na de zomervakantie verder op de HAVO. School en paarden combineren gaat haar goed af, vertelt ze. “In de eerste klas kon ik naar de HAVO, maar toen heb ik besloten om TL te gaan doen. Zo had ik ook genoeg tijd voor mijn pony’s. Ik heb nooit in de knoop gezeten met trainingen of wedstrijden. Op HAVO wordt het nu wel iets pittiger denk ik, maar met goed plannen kom je heel ver. Gelukkig heb ik een sportstatus op school, waardoor ik niet mee hoef te doen met het vak gym. Zo heb ik iets meer tijd voor andere dingen. En als ik er goed voorstond qua cijfers, mocht ik doordeweeks ook wel eens vrij voor een training of wedstrijd.”

Social media

Joanne plaatst iedere week een vlog op Youtube en is elke dag actief op Instagram. “Ik keek vroeger altijd naar Paardenpraattv. Britt Dekker had een hele mooie vrachtwagen en ik zei tegen mijn moeder dat ik ook wel zo’n vrachtwagen wilde. Mijn moeder zei toen dat ik dan ook maar moest gaan vloggen. Ik heb vervolgens voor de grap een ‘uitmestvlog’ gemaakt (die overigens niet online is gekomen) en kwam er daardoor achter dat ik vloggen heel leuk vind. Ik ben toen veel video’s gaan maken en die werden heel goed bekeken.” Joannes prioriteit lag eerst vooral bij Youtube, maar inmiddels ook erg bij Instagram. “Op een gegeven moment schoten mijn Instagramvolgers de lucht in. Op Youtube kwamen toen strengere regels voor minderjarigen, mensen kunnen nu bijvoorbeeld geen reacties plaatsen. Daardoor is mijn focus iets meer bij Instagram gaan liggen, maar inmiddels ben ik ook weer heel actief op Youtube.”

Samenwerkingen

Dankzij social media heeft Joanne al met veel leuke bedrijven mogen samenwerken. “Ik heb al heel veel mooie spullen gehad en gave sponsoren gekregen. Dat vind ik heel bijzonder. Ook ben ik nu vlogger voor Epplejeck. De ‘oude’ Epplejeckvlogger woonde toevallig in de buurt en we hebben toen samen wat video’s opgenomen. Toen zij ging stoppen met vloggen heb ik het overgenomen. Daar ben ik heel trots op en dankbaar voor.”

Dromen en doelen

Voor de zomer heeft Joanne al duidelijke plannen: “Volgende week heb ik twee wedstrijden met Popeye in de Z2 paarden. Vervolgens komen de regiokampioenschappen met Popeye en Showtime. Hopelijk mag ik daarna starten op het NK. En er staan ook nog een paar internationale wedstrijden op de planning.” Joanne heeft al veel bereikt, maar heeft ook nog heel veel dromen en doelen. “Het lijkt me heel tof om 100.000 volgers te behalen op Instagram, we gaan zien of dat ooit gaat lukken. Met Londen hoop ik in ieder geval Z dressuur te halen en te kunnen starten bij de paarden. Maar mijn ultieme droom is om een keer mee te rijden op een EK, dat lijkt me supergaaf!”

Volg Joanne op social media:

Instagram: Joanne Neidhofer Horses (@joanneneidhoferhorses) • Instagram-foto’s en -video’s
Youtube: Joanne Neidhofer Horses – YouTube

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Joanne Neidhöfer (privébezit)