Lente: overgang van stal naar weide

Een echte strenge winter hebben we niet gehad. Toch hebben veel paarden de afgelopen maanden op stal gestaan en weinig in de wei. Het gras heeft al even kunnen groeien vanwege de hogere temperaturen en nu het erop lijkt dat de lente is begonnen, gaan veel paarden weer lekker naar buiten. Belangrijk om die overgang van stal naar wei geleidelijk te laten verlopen!

Graastijd

Een uurtje graastijd in het begin is al voldoende en het is raadzaam dit langzaam uit te bouwen tot het gewenste aantal uren. De overgang van stal naar wei is ook een grote verandering in het rantsoen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de spijsvertering als dit niet langzaam aangeboden wordt. Uitgebreid de tijd ervoor nemen luidt het advies, hoe lekker het paard das malse gras ook vindt!

Bijvoeren

Zeker in het begin wordt aangeraden om (zoals altijd) hooi, kuil en/of stro op stal bij te voeren voordat een paard de wei op gaat. Dit zorgt al voor een voller gevoel, voor een actief verteringsstelsel en kan helpen problemen te voorkomen. Bovendien zit in jong, vers gras verder weinig structuur, waardoor een paard echt nog behoefte kan hebben aan hooi of stro.

Aanpak

De wei is voor een paard dé plaats om een wormbesmetting te krijgen. Een goede aanpak van het ontwormen, preventief ontwormen (elke drie à vier maanden), kan in de hand werken dat de wormen immuun worden voor de werkzame stof; regelmatig de mest laten onderzoeken is een mogelijkheid en ontwormen is dan alleen aan de orde als het nodig blijkt, met een aangepast product en dosering als er bijvoorbeeld een besmetting met een bepaalde worm is.

Te snel

Ondanks alle goede zorgen kan er toch wel eens diarree voorkomen wanneer een paard weer de wei op gaat. Dit kan betekenen dat de overgang toch nog te snel was. De perfecte opbouw is voor elk paard anders, dus goed in de gaten houden!

Bron: Hoefslag

Foto: M.Rongen-Bosch