Losrijden met dressuuramazone Annefloor Schut

Losrijden op een wedstrijd kan soms best lastig zijn. Want hoe kan je je goed focussen op je paard in een drukke losrijring? Dressuuramazone Annefloor Schut (13) vertelt hoe zij losrijdt voor een dressuurproef. “Focus is alles!”

Annefloor en Chrystie Du Bois

Annefloor Schut vormt sinds een half jaar een combinatie met haar pony Chrystie Du Bois. “Ik rijd al een aantal jaar voornamelijk dressuur. Ik vind het waanzinnig leuk om mee te doen aan wedstrijden, ondanks de spanning. Corona maakt alles op dit moment natuurlijk wat lastiger, maar ik hoop dit seizoen te gaan shinen in de klasse L1. Aan het eind van het jaar hoop ik M1 startgerechtigd te zijn.”

Losrijden voor een online proef

Op dit moment zijn er nog maar weinig dressuurwedstrijden. Daarom doet Annefloor mee aan online proeven. “Ik rijd deze proefjes meestal tijdens de les. Iemand filmt mijn proefje en die stuur ik dan op. Het losrijden is daardoor nog wel een beetje zoeken. Ik neem er wel echt de tijd voor. Ik begin met rustig stappen en figuren rijden. Zo wordt Chrystie warm en zorg ik ervoor dat haar focus bij mij blijft. Als ze fijn aanvoelt ga ik overgangen rijden en doe ik tempowisselingen in stap en draf. Als laatst doe ik een klein galopje. Ik probeer dus echt vanuit ontspanning naar oprichting te rijden.”

Een drukke losrijring

Hoe gaat Annefloor om met een drukke losrijring? Ze vertelt: “Voor Chrystie is de drukte om haar heen nieuw en dat is voor mij gelijk een goede oefening om focus te houden. Superlastig, want ik wil altijd alles zien en weten. Maar door constant met Chrystie bezig te zijn gaat zij ook op mij letten. Juist dan is het belangrijk om kleine opdrachten te rijden en niet alleen maar lange lijnen. Focus is alles!” Annefloor vertelt dat haar vorige pony wel eens ongehoorzaam was tijdens het losrijden. “Met Chrystie heb ik dat gelukkig nog niet ervaren, maar met mijn vorige pony wel. Blijf zelf altijd rustig! Ga er niet in mee, want het is een strijd die je nooit wint. Misschien dat dat advies echt heel stom klinkt, maar het helpt wel. Ga een liedje zingen, ga met iemand in gesprek, maar ga de strijd niet aan. Probeer je focus juist op iets anders te leggen.”

Zenuwen tijdens het losrijden

“Ik heb enorme spanning tijdens een wedstrijd. Mijn ouders snappen niet dat ik wedstrijden nog steeds geweldig vindt. Van huilbuien tot compleet blokkeren; ik heb het allemaal meegemaakt. Sinds kort weet ik waardoor het komt. Als ik een wedstrijdoutfit draag tijdens het rijden, voelt het alsof alles perfect moet. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, het zit niet in de kleur, maar in mijn hoofd. Daarom heb ik een tijdje tijdens trainingen met een witte rijbroek gereden, om zo te ervaren dat kleur niks zegt. Daarnaast wordt ik erg zenuwachtig van het publiek tijdens een wedstrijd. Ik denk altijd dat ze negatief over mij denken. Deze gedachte probeer ik nu om te buigen. Waar kijk ik zelf naar tijdens het rijden? Altijd naar de pony. Dus nu probeer ik te bedenken dat de mensen naar Chrystie kijken en niet naar mij. Spanning is superlastig, dus praat erover met je ouders, vriendinnen en instructeur. Kijk wat er voor jou werkt, ook al kan dat soms even zoeken zijn.”

Tips van Annefloor

Tot slot heeft Annefloor nog een aantal tips. “Iedere pony is anders. Kijk wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Als je weet dat je pony snel moe wordt, houd het losrijden dan kort. Maar als je pony altijd even op gang moet komen, neem er dan juist de tijd voor. Bedenk ook dat het niet uit maakt of je een eigen pony hebt of dat je op een verzorg-, lease- of manegepony rijdt. Tijdens een wedstrijd rijdt je voor jezelf (en tijdens een les natuurlijk ook), dus trek je niets aan van een ander. Een wedstrijd is jouw moment. Hoe gaaf is het als je telkens een 6 halt voor een onderdeel en door het oefenen opeens een 7? En als er wat mis gaat tijdens de proef zijn er nog genoeg onderdelen waarmee je het foutje kan wegwerken.”

Annefloor en Chrystie zijn te volgen op Instagram: @annefloor.schut.dressage

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Annefloor Schut (privébezit)