Losrijden met springamazone Skye Morssinkhof

Losrijden op een wedstrijd kan soms best lastig zijn. Want hoe kan je je goed focussen op je paard in een drukke losrijring? Springamazone Skye Morssinkhof (18) vertelt hoe zij losrijdt op een springwedstrijd. “Het losrijden maak ik niet te lang of intensief, want het is vooral om de paarden op te warmen. Trainen doe je thuis.”

Skye Morssinkhof

Skye is regerend Nederlands kampioen bij de junioren. Sinds haar twaalfde rijdt ze al internationale wedstrijden. “Ik heb vorig jaar mijn VWO afgerond en heb nu een tussenjaar, zodat ik mij volledig op de paarden kan focussen. Op dit moment heb ik 5 paarden. Mijn beste paard op dit moment is G-Vingino Blue. Ze is tien jaar oud en we springen samen op 1.45-niveau. Ik hoop dit jaar ons eerste 1.50/1.55 parcours te rijden. Daarnaast heb ik nog twee achtjarige paarden en twee zevenjarige paarden. Door corona en rhino waren de wedstrijd wat minder, maar normaal gesproken ben ik bijna ieder weekend wel op (internationale) wedstrijd.”

Losrijden op wedstrijd

“Hoe ik losrijd verschilt bij mij heel erg per paard. Ieder paard is anders en heeft een andere opwarming nodig. Ik ga er altijd ongeveer 15 ruiters van tevoren op. Bij jonge paarden kan dit wat eerder zijn. Ik stap, draaf en galoppeer. Ik doe dit nooit heel erg lang of intensief, het is vooral om ze op te warmen, het trainen doe je natuurlijk thuis. Daarna begin ik altijd met een lage stijlsprong en bouw ik dit langzaam op. Als het goed voelt spring ik de stijlsprong 3 of 4 keer, soms is wat vaker nodig. Daarna doe ik hetzelfde met een oxer. Tussendoor stap ik even om mijn paard op adem te laten komen. Voordat ik de ring in ga spring ik nog een paar keer een hogere stijlsprong, ongeveer de hoogte van het parcours. Ik spring nooit heel hoog tijdens het losrijden; het losrijden is voor het opwarmen van je paard, niet om het vermogen te testen. Vlak voor ik de ring in ga neem ik ook altijd het parcours nog even door.”

Drukte in de losrijring

Zo’n losrijring is vaak een chaotische plek. Skye vertelt hoe zij daarmee omgaat. “Het is belangrijk om op jezelf en je paard te focussen en om rustig te blijven. Als je zelf onrustig wordt, wordt je paard dat ook. Als ik een paard rijd die niet zo goed tegen de drukte kan of bang is voor andere paarden, probeer ik vooral om niet te lang in de losrijring te rijden. Zo bouw je zo min mogelijk spanning op. Soms longeer of rijd ik ze dan even in de ochtend. Als ik toch in een drukke losrijring rijd, dan geef ik altijd goed aan dat ik een hindernis ga springen, zodat andere ruiters hier rekening mee kunnen houden.”

Problemen tijdens het losrijden

Als een paard tijdens het losrijden moeilijk doet, probeert Skye vooral rustig te blijven. “Ik denk dat dat echt de key is. Natuurlijk ben ik wel streng als mijn paard niet luistert, maar ik probeer zo min mogelijk spanning op te bouwen. Daarnaast kun je sommige problemen waar je tijdens het losrijden tegenaan loopt thuis trainen voor de volgende wedstrijd.”

Tips van Skye

Zelf heeft Skye tijdens het losrijden niet veel last van zenuwen. “Behalve als ik echt een grote wedstrijd heb, dan soms wel. Ik probeer rustig adem te halen en me te focussen op mijn paard. Ook stel ik voor mezelf haalbare doelen voor in het parcours zodat ik mij daar op kan focussen. Dan focus  ik niet te veel op dingen waar ik geen controle over heb.” Tegen andere (wedstrijd)ruiters wil Skye het volgende zeggen: “Kom voorbereid aan de start, zorg dat voor jezelf en je paard (tuig etc.) alles voor elkaar is. Maak voor jezelf ook een plan, een soort systeem hoe je wil gaan losrijden en kijk dan naar wat het paard nodig heeft. En blijf vooral focussen op jezelf en je paard!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Skye Morssinkhof (privébezit)