Manege & Ruiter Bond kampioenschap finale: Babette Slaghekke

Het Manege & Ruiter Bond kampioenschap is in volle gang. Op 16 april zal de finale gereden worden. Een van de finalisten is Babette Slaghekke (13), die samen met de paarden Ellebelle en Romeo nette proefjes reed. “Ik onderschat mezelf altijd best wel, maar dan is het juist een hele leuke verrassing om eerste te worden!”

Manege Gooi en Eemland

Babette rijdt al ongeveer 2 jaar paard bij manege Gooi en Eemland. “Op onze manege rijden mensen met en zonder beperking. Het ligt naast de hei en heeft een binnen- en buitenbak. Ze doen zelf ook leuke activiteiten zoals ponykamp, dressuur- en spelletjes wedstrijden! Ik vind de lessen altijd heel erg leuk en de mensen zijn allemaal superaardig!” Babette heeft iedere vrijdag om kwart over 5 paardrijles, maar wanneer ze vroeg uit school is gaat ze met haar vriendinnen al vroeg naar de manege. “Ik rijd meestal op Lass, een groot wit paard. Ze staat sinds de zomer van 2022 op de manege en is heel lief. In de lessen kan je veel met haar doen; zonder beugels galopperen, zonder zadel lekker draven of een parcoursje springen. Ook heb ik al twee keer een dressuurwedstrijd op Lass gereden.  Ze vindt dat nog spannend en dan wordt ze best druk. De eerstvolgende wedstrijd is 14 april, ik heb me natuurlijk met Lass opgegeven, omdat ik het leuk vind om te zien dat het steeds beter gaat.”

Ellebelle en Romeo

De paarden waar Babette de proefjes op reed zijn Ellebelle en Romeo. “Eerst zou ik op Adonis rijden, maar die was de ochtend van het kampioenschap kreupel. Dus toen zat ik op Ellebelle. Ellebelle is een klein bruin paardje, maar ze is echt heel erg mooi! Ze vond het publiek wel heel erg spannend, daarom vond ze het halthouden en groeten ook best moeilijk. Er had ook nog niemand voor mij op haar gereden, dus het was ook even wennen voor haar. Verder ging het proefje best goed, ik had voor dat proefje ook de meeste punten gehaald! Ellebelle is echt een supermooi dressuurpaard, ik zou er zo weer op rijden als dat kon.” Het andere paard waar Babette op reed is Romeo, een palomino warmbloed. “Hij was echt super braaf, niet zo temperamentvol als Ellebelle. Dat maakte het ook wat makkelijker. Romeo is superlief, ook met het losrijden was hij heel braaf. Ik had natuurlijk daarvoor ook al gereden, dus ik wist al een beetje wat ik kon verwachten.”

Verrassing

“Mijn proeven tot nu toe gingen best wel goed, maar zeker niet zo goed dat ik had verwacht om eerste te worden. Ik onderschat mezelf altijd best wel, maar dan is het juist een hele leuke verrassing! Eigenlijk was er geen één proefje die helemaal goed ging, want je rijdt natuurlijk met z’n drieën in een bak met paarden waar je nog nooit op hebt gereden. Dus dat is natuurlijk chaos. Bij ons op de manege hadden we wel nog even geoefend, wat echt fijn was, want dan weet je al een beetje wat je kan verwachten bij de wedstrijd zelf. Bij ons op de manege doen we ook dressuurwedstrijden, maar dat is niet echt te vergelijken met wat je met de kampioenschappen doet.”

Voorbereidingen

Binnenkort is de finale, waar Babette nu naar toewerkt. “Eigenlijk bereid ik me niet heel erg bewust voor op de finale, ik laat het een beetje op me afkomen. Natuurlijk let ik wel iets meer op mijn zit en controle in de lessen, want dat is toch best wel belangrijk. Ook hoop ik nog een keer te kunnen oefenen met mijn proefje, net als de vorige keer en dan gaat het vast wel goed komen!”

Foto’s: Babette Slaghekke (privébezit)