Maxime Osse: “Als paardenosteopaat kan ik paarden beter laten functioneren”

Maxime Osse (28) is al van jongs af aan actief in de paardensport. Van haar hobby heeft Maxime haar beroep kunnen maken, zo is ze onder andere osteopaat voor paarden en honden. Ze vertelt over dit bijzondere beroep. “Na slechts één behandeling was het paard klachtenvrij en hij heeft daarna geen pas kreupel meer gelopen.”

Paardenosteopathie

Maxime vertelt: “Ik ben humaan fysiotherapeut, osteopaat voor paarden en honden, instructeur niveau 4 wedstrijdsport en meervoudig Grand Prix dressuur amazone. Daarnaast train ik verschillende paarden voor eigenaren en houd ik me ook bezig met de verkoop van sportpaarden (dressuur). In 2015 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen ‘in de paarden’ genaamd Max Equine.” Paardenosteopathie is een behandelvorm die streeft naar het herstellen van verloren evenwicht in het paardenlichaam. “Dit evenwicht kan bijvoorbeeld verstoord zijn door een val, verstuiking, trauma, onjuiste training, verkramping als gevolg van angst of stress of overbelasting van bepaalde organen.”

Wat doet een paardenosteopaat?

“Na het aanhoren van de klachten gaat een paardenosteopaat het paard lichamelijk onderzoeken om zo uit te zoeken waar het probleem precies zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het testen van de gewrichten, spieren en andere spanningen in het lijf. Oftewel het testen van het bewegingsapparaat. Maar daarnaast ook het onderzoeken van de organen en het craniosacrale systeem. Uit dit onderzoek kan de osteopaat afleiden wat de basisoorzaak van het probleem zou kunnen zijn. De behandeling bestaan uit diverse manuele technieken. Manueel wil eigenlijk zeggen ‘met de handen’. Dit kunnen zachte technieken zijn, maar ook de bekende manipulaties (wat ook wel kraken wordt genoemd). Wanneer de oorzaak van de klachten is opgelost, kan het lichaam zichzelf verder herstellen. Hoe snel een paard hersteld is afhankelijk van de aard en duur van de klachten. De behandeling zelf duurt zo’n 45 minuten. Osteopathie voor paarden en honden kan blessures voorkomen, genezen, rijtechnische problemen oplossen en kan daarnaast ook prestatieverbeterend werken.”

Opleiding

Maxime vertelt hoe je paardenosteopaat kan worden. “Er zijn verschillende opleidingen waarmee je paardenosteopaat kan worden. Ik heb destijds gekozen voor ICREO, deze stond namelijk goed aangeschreven. Voor deze 3-jarige opleiding is een medisch of paramedische vooropleiding vereist, dat wil zeggen dat je dus afgestudeerd moet zijn als (bijvoorbeeld) fysiotherapeut, osteopaat, dierenarts, waarna je deze opleiding kan starten.”

Werken met dieren

“De leuke kant van dit beroep is zeker het werken met de dieren en ze daarbij ook nog eens te kunnen helpen functioneren en herstellen van problemen. De minder leuke kanten van het beroep vind ik lastig te benoemen, omdat ik het dus fantastisch vind om met dieren te werken én zeker als je ze daarbij ook nog eens kunt helpen! Als ik iets zou moeten kiezen zou het de administratie zijn. Maar ook dat hoort er bij.”

Manegepaarden

Maxime behandelt ook wel eens manegepaarden. Hierbij ziet ze geen specifieke problemen die vaak bij manegepaarden voorkomen. “In principe is elk paard uniek en moet je elk paard benaderen als individu, daarom kun je eigenlijk niet praten over specifieke problemen bij manegepaarden. Elk paard is dus anders en heeft andere problemen en andere compensaties.”

Maxime is zelf ook actief als dressuuramazone.

Kreupel

Een bijzondere ervaring voor Maxime was het behandelen van een paard die al lange tijd kreupel liep. “Elke keer leek hij te herstellen, maar met het oppakken van de training werd hij toch steeds weer kreupel. De mensen van wie het paard was hadden al wel een dierenarts er naar laten kijken, maar hadden hun paard nog nooit eerder door een osteopaat of andere therapeut laten nakijken. Na slechts één behandeling was het paard klachtenvrij en hij heeft daarna geen pas kreupel meer gelopen. Hij kon weer springen, dressuur lopen en zelfs meedoen aan een cross!”

Eigen paard Navarro

Een andere bijzondere ervaring voor Maxime gebeurde tijdens haar studie als osteopaat voor paarden en honden. “Dit was voor mij één van de eerste bijzondere momenten waarbij ik zag wat voor effect osteopathie kan hebben op je paard. Dat was namelijk met mijn eigen paard Navarro. Navarro was altijd al gevoelig voor koliek en is er zelfs al een keer aan geopereerd geweest. Toen hij met pensioen ging had hij bijna elke week wel een paar keer koliek en niemand wist eigenlijk wat we er aan konden doen. Totdat ik het besprak met mijn toenmalige docent Frank Dirckx, zodoende kwam hij langs om samen te kijken naar Navarro. Na zijn eerste behandeling ging het steeds beter en na een enkele behandelingen was Navarro eigenlijk zo goed als klachtenvrij! Met één keer per jaar een preventieve behandeling is hij inmiddels al 26 jaar geworden.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Maxime Osse (privébezit)