Na regen komt zonneschijn bij Equicentrum Sprong Vooruit

In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 oktober gebeurde er een vreselijk ongeval bij M&RB Manege Equicentrum Sprong Vooruit. Een grote groep paarden en pony’s brak uit. Veel dieren werden in de loop van de nacht gevonden, maar drie pony’s werden ’s nachts aangereden en overleefden het niet. Hoe is de manege met dit verschrikkelijke verlies omgegaan? En hoe staat het er nu voor op Equicentrum Sprong Vooruit?

Buddy, Isa en Dana

De pony’s die zijn omgekomen, waren Buddy, Isa en Dana. Isa en Dana waren lespony’s van resp. 11 en 16 jaar. “Super fitte en gezonde dieren,”, aldus manegehouder Sanne van Kempen. De derde pony was Buddy, een anderhalfjarig Shetlandertje dat vorig jaar in beeld was gekomen om samen met Sanne’s dochtertje op te groeien. “Buddy had bij veel kinderen de harten gestolen omdat hij zo klein en schattig was, palominobont. Dus ook dit was voor de kinderen een schok, ook al reden ze niet op hem.”

Buddy

Pittige week

De woensdag na het ongeluk zijn er geen lessen gegeven op Equicentrum Sprong Vooruit. Donderdag zijn de lessen weer hervat. Sanne: “Het gevoel om door te gaan heb ik heel sterk gehad. Dit ook vanuit mijn visie dat ik wist dat veel kinderen vragen hadden. Ik weet dat het heel belangrijk is om daar met kinderen over te praten. Des te makkelijker is het voor ze om te leren omgaan met verlies en rouw zoals dit. Ook hoopte ik dat door zelf erover te praten het mijzelf zou helpen het gebeuren makkelijker een plek te geven. Het was een pittige week, maar ik heb overal de tijd voor genomen en alle vragen beantwoord.”

Niet alleen

Gelukkig stond Sanne er niet alleen voor: “Er kwamen ongelooflijk veel reacties om te steunen. Dat zorgde ervoor dat ik me echt gesterkt voelde, en die week aankon. Er kwamen o.a. bloemen, kaarten en berichten. Ook werd een crowdfunding actie opgezet om nieuwe pony’s te kopen. Mijn partner is emotioneel op andere wijze bij de pony’s betrokken, en dat was in deze situatie wel fijn. Zo kon hij de technische kant regelen, zoals de verzekering enz. We hebben met alle betrokkenen kunnen praten, zoals met de agent die één van de ponys uit haar lijden heeft verlost. En ook met de automobilist zelf. Dit helpt ook in het proces om alles een plekje te geven.”

 

                    

Isa                                                                                        Dana

Gedenkhoek

Om Buddy, Isa en Dana niet te vergeten en de kinderen de kans te geven om het verlies te verwerken, is er in de kantine van Equicentrum Sprong Vooruit een gedenkhoek ingericht. Sanne: “Voor of na de les hebben we met de groepjes in de kantine gezeten bij de gedenkhoek. Van ouders hebben we terug mogen ontvangen dat ze dit echt heel erg fijn vonden. Zelf kijk ik er ook met een ‘goed’ gevoel over terug.”

Dubbele regenboog

Het bedrag van de crowdfunding actie is behaald, en zaterdag 6 november is de actie beëindigd. De manege heeft inmiddels 2 nieuwe pony’s mogen verwelkomen: Kim en Laxy. Hierover heeft Sanne een bijzonder verhaal: “Toen de nieuwe pony’s aankwamen en ze samen in de wei gezet werden, ontstond er precies op dat moment een dubbele regenboog. Omroep Brabant was erbij op het moment dat de pony’s kwamen en dat is precies terug te zien in het filmpje (let op: bevat mogelijk schokkende beelden).

Na regen komt zonneschijn

Sanne vervolgt: “Je kan denken dat het toeval is. Maar de betekenis van een regenboog is als volgt: Het is een teken van hoop en vrede, maar ook het symbool van de brug tussen hemel en aarde. Ik geloof dat de regenboogbrug de plek is waar alle dieren naartoe gaan als ze overlijden. En hierin de verklaring van de regenboog als de overgang van het aardse leven naar het hiernamaals. De regenboog staat als symbool van troost. En natuurlijk na regen komt zonneschijn. De nieuwe pony’s zorgen weer voor positiviteit!”

                                                         

                                          Kim                                                                                             Laxy

 

Foto’s: Equicentrum Sprong Vooruit