Omgaan met veulens

Is er op dit moment op jouw stal of manege een drachtige merrie? Of huppelt er al een veulentje rond? Dan is het belangrijk om te weten hoe je met deze schattige beestjes omgaat. Want een goede omgang en opvoeding zorgt voor een fijn paard in de toekomst.

Na de geboorte

De eerste uren na de geboorte van het veulen kan je je beter nog niet bemoeien met het veulen (en de kersverse moeder). Laat de moeder eerst haar pasgeboren veulen likken en laat het veulen zijn eerste stappen zetten. Zo voorkom je onnodige stress bij het veulen. Maak je wel direct contact, dan zal het veulen in de toekomst namelijk juist voorzichtiger mensen benaderen en dichter bij de moeder blijven. Een paar uur naar de geboorte is het wel goed om contact te maken met de merrie. Laat het veulen toekijken, dit heeft juist een positief effect op het diertje.

Snuffelen

Loop niet zomaar op een veulentje af en raak hem niet gelijk aan. Dat vinden de meeste veulentjes nog erg spannend. Daarom kan je beter wachten tot een veulentje naar jou toe komt. Ze zijn vaak erg nieuwsgierig en willen wel graag even aan jouw hand snuffelen. En als ze zien dat hun moeder zich ook gewoon door jou laat aanraken en knuffelen, vinden ze het al een stuk minder spannend. Als het veulentje uit zichzelf naar jou komt, kan je hem voorzichtig aaien. Zo went een veulentje aan menselijke aanrakingen.

Belonen en straffen

Een veulentje begrijpt nog niet wat goed en fout is. Straffen heeft daarom weinig zin. Je kan het veulentje beter belonen wanneer hij iets goed doet. Als hij foute of stoute dingen doet kan je dit het beste negeren. Natuurlijk hoef je niet alles goed te vinden wat het veulentje doet. Ze knabbelen en bijten graag op allerlei dingen, ook op jouw hand. Soms willen ze je misschien even testen of respecteren ze jouw persoonlijke ruimte niet. Dan mag je het veulentje best zachtjes, maar beslist wegduwen. Zo leert een veulentje vanzelf dat dit geen gewenst gedrag is en doet hij dit niet steeds opnieuw.

Opvoeding door andere paarden

Veulentjes worden snel moe en kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Daarom is het niet goed om de hele dag bij zijn wei, stal of paddock te gaan staan. Gun hem ook zijn rust. Uiteindelijk leert een veulentje vooral heel veel van zijn moeder en andere soortgenoten. Andere paarden zullen hem leren wat hij wel en niet mag doen. Als het veulentje de hele tijd een ander paard probeert te bijten, zal dit paard duidelijk aangeven dat hij dit niet wil. Zo voeden de paarden elkaar op. Geniet vooral van de gekke sprongen en streken van het veulentje, want voor je het weet is hij groot!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Sanne Wiering