Oornetjes: feit en fabel

Op wedstrijden zie je vaak paarden of pony’s die een oornetje dragen en een enkele keer zie je ook wel eens in de manegeles een paard of pony met een oornetje. Zeker als het oornetje matcht met de outfit van de ruiter, staat het leuk. Maar de vraag is natuurlijk: is zo’n oornetje ook nuttig?

Tegen insecten

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat er een vliegje in je oor vloog, bijvoorbeeld tijdens het fietsen. Enorm irritant natuurlijk en dat vinden paarden ook. In de eerste instantie werden oornetjes dan ook gebruikt tegen vliegen en andere insecten. Het is enorm vervelend als er tijdens het rijden insecten in de paardenoren komen en het paard zo afleiden en irriteren. Met een oornetje worden de oren beschermd en kunnen er geen vervelende beestjes in de oren komen.

Tegen geluid

Daarnaast worden oornetjes ook regelmatig gebruikt om geluid te dempen. Op een wedstrijd zijn er natuurlijk veel nieuwe en harde geluiden waar een paard van kan schrikken. Publiek dat applaudisseert, een omroeper die wat vertelt, een ander paard dat hinnikt of harde muziek. Het is voor sommige paarden dan lastig om zich te blijven concentreren. Naast de normale oornetjes bestaan er ook ‘soundproof’ oornetjes, die speciaal zijn gemaakt om geluiden te dempen. Deze ‘soundproof’ oornetjes zie je vooral veel in de eventing, want tijdens een cross is er al helemaal veel geluid en lawaai.

Fabels

Er gaan ook fabels over oornetjes rond in de paardenwereld. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld dat een oornetje de oren van een paard warm houdt, maar dit is vaak niet waar en geen reden voor ruiters om een oornetje te gebruiken. Ook wordt er gezegd dat een paard met een soundless oornetje niets meer kan horen. Ook dat is niet waar, het zorgt er alleen voor dat de omgevingsgeluiden zachter zijn.

Mode-item

Ook al zijn er allerlei nuttige redenen om je paard een oornetje te laten dragen, uiteindelijk is het voor veel ruiters ook gewoon een mode-item: een oornetje in dezelfde kleur als je dekje of rijjasje, alleen omdat het zo leuk staat. Andere ruiters hebben de naam of het logo van hun sponsor op het oornetje staan. Toch zie je verreweg de meeste (zowel in de manege als op de wedstrijden) ruiters die zonder oornetje rijden, ook dit kan prima. Vooral tijdens het indoorseizoen hebben veel paarden geen oornetje nodig.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Sabine Timman