Paard laten wennen aan een nieuwe plek

Een verhuizing kan voor een paard erg spannend zijn. Paarden zijn gewoontedieren en vinden het niet prettig als hun gewoontes worden doorbroken. Het is daarom belangrijk dat een paard op de juiste manier went aan een nieuwe omgeving. Zo zorg je voor minder stress en kan je snel lekker aan de slag gaan.

Gewoontedieren

Paarden zijn gewoontedieren. Ze hebben een sterke biologische klok en vinden het daarom fijn om een routine te hebben. Veel paarden hebben vaste tijdstippen om te drinken, te slapen en te spelen. Tijdens een verhuizing wordt deze routine doorbroken en dat kan voor veel stress zorgen.

Nieuw plekje

Tijdens de eerste dagen na de verhuizing is het belangrijk dat je paard rust krijgt, maar jou ook leert kennen. Ga dus lekker met je paard wandelen of geef hem een uitgebreide poetsbeurt. Het paard even losgooien is natuurlijk ook fijn. Zo heeft je paard toch iets wat vertrouwd is, namelijk jij! Andersom leer jij natuurlijk je paard kennen. Op deze manier bouw je direct een band op met je paard en heeft het paard minder stress.

Op een manege

Komt het paard op een manege te staan, laat er dan in de eerste paar dagen één persoon voor zorgen. Omgaan met veel verschillende, nieuwe personen kan voor een paard erg druk zijn. Natuurlijk wil iedereen het nieuwe manegepaard even zien en aaien, maar dit is niet erg fijn voor het paard. Wijs daarom iemand aan die de eerste paar dagen het paard poetst en ermee gaat wandelen. Er zijn genoeg manegeruiters die dat graag een paar dagen willen doen!

Water en voedsel

Bij een nieuwe omgeving hoort vaak ook ander voer en water. Ook hier moet het paard aan wennen. Houd in de gaten of het paard genoeg drinkt. Paarden zijn vaak kieskeurig over het drinken van onbekend water, maar ze zullen niet zo halsstarrig zijn dat ze uitgedroogd raken. Zorg er voor dat je paard altijd de beschikking heeft over vers water en laat hem zien waar hij het water kan vinden, mocht dat nodig zijn. Zorg er daarnaast voor dat je van tevoren weet wat, wanneer en hoeveel voer je paard kreeg bij de vorige eigenaar. Mocht je je paard toch hetzelfde willen geven als de rest van de paarden, moet je het voer geleidelijk aanpassen. Onderzoek heeft aangetoond dat plotselinge veranderingen in voer tot problemen zoals koliek kunnen leiden

Nieuwe paarden

Als je het nieuwe paard in een kudde gaat zetten moet deze introductie natuurlijk zo veilig mogelijk verlopen. In het begin zal de kudde best een beetje van slag zijn. Ze kunnen gaan rennen, dus zorg er voor dat de omgeving daar veilig genoeg voor is. Zorg dat er geen gaten in de wei zitten of een tractor in de wei geparkeerd staat. Deze kunnen ernstige verwondingen veroorzaken bij angstige paarden. Een manier om de paarden aan elkaar te laten wennen is door ze eerst een aantal dagen van elkaar te scheiden door middel van een hek of schrikdraad. Er bestaat een grote kans dat het nieuwe paard al snel een voorkeur krijgt voor een van zijn buren, die hem later kan begeleiden bij de introductie in de kudde.

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Media Primair