Paarden verzorgen in de zomer

Het warme zomerweer vergt soms wat aanpassingen in de dagelijkse verzorging van (manege)paarden. Manegeruiter vroeg twee maneges hoe zij hun paarden (en ruiters) verzorgen tijdens warm weer. “De concentratie en energie is natuurlijker lager bij warm weer (bij de paarden én de ruiters), maar spelenderwijs leren is natuurlijk ook heel leuk!”

Lessen

Debbie van Manege Emmelerbos vertelt: “Tijdens warm weer passen we onze lessen aan. We doen dan bijvoorbeeld spelletjes (met water) in plaats van een normale les, zodat ze paarden minder hoeven te lopen en zich minder hoeven in te zetten. Ook het tempo ligt dan wat lager. Een andere optie is om de les te verplaatsen naar de schaduw van het bos waarnaast onze manege ligt. De derde optie is om in plaats van het rijden iets te doen met grondwerk of vrijheidsdressuur. Er zijn dus alternatieven genoeg. Op deze manier zorgen we ervoor dat het voor zowel de paarden als de mensen uit te houden is. De paarden gaan dan op het heetst ook niet naar buiten. We zetten de eerste groep paarden ’s ochtends eerder in de wei en de tweede groep mag later in de middag op de wei.” Ook is de manege tijdens de zomervakantie een paar weken gesloten voor lessen.

Warmte

“Zoals hierboven al genoemd is passen we de tijden in de wei aan. Verder koelen we de paarden in de stal met een bladblazer. Dat gaat sneller dan water en het zorgt voor een minder hoge luchtvochtigheid in de stallen. Natuurlijk spuiten/sponzen we de paarden ook af wanneer dat nodig is.”

Tips voor andere maneges

Debbie: “Wees creatief met de invulling van de lessen, dat maakt het leuk voor de ruiters en het zorgt voor afwisseling voor de paarden. Lessen inkorten of afzeggen bij extreem warm weer kan ook, maar de paarden vinden het met warm weer juist ook leuk om wat te doen, net als de kinderen. De concentratie en energie is natuurlijker lager (bij de paarden én de ruiters), maar spelenderwijs leren is natuurlijk ook heel leuk! Paarden worden dan makker en de ruiters worden vrijer in de omgang met paarden. Dat is mooi meegenomen wanneer het weer koeler is en er weer serieus geoefend kan worden.”

Manege De Blauwe Kneppel

Ook Manege De Blauwe Kneppel houdt rekening met warm weer. “Bij heel warm weer doen we het rustig aan. Ons bedrijf is op een volledig open vlakte, zonder bomen in de buurt. Wel is er altijd zeewind, want we zitten zo’n 10 km van de zee af. Voor de ruiters hebben we dan waterkannen klaarstaan en voor de instructrices flesjes water. De pony’s vinden het heerlijk om met warm weer afgespoten te worden. De ruiters doen dit vaak, want zij vinden het hartstikke leuk om te doen. Bij heel warm weer en genoeg mensen om naast de pony te lopen (voor de veiligheid) gaan we tijdens de les wel eens een rondje polder stappen.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Ruben Karnas