Paardenrevalidatie bij Health4Horses: “Rugproblemen en peesblessures komen het meest voor”

Wanneer een paard een blessure oploopt moet hij meestal revalideren. Rust en goede behandelingen zijn dan essentieel. Health4Horses van Ko en Monique is zo’n bedrijf dat gespecialiseerd is in paardenrevalidatie. “We maken alle tijd vrij voor het paard.”

Health4Horses

In 2008 zijn Ko en Monique samen gestart met Health4Horses. Monique vertelt: “Ko is van huis uit opgegroeid en heeft gewerkt bij een spring- en handelsstal.  Ook ik ben van kleins af aan opgegroeid met paarden en de sport. We hebben ons ook altijd al verdiept in gezondheid en welzijn van paarden in de breedste zin mogelijk. Heel veel ervaring, diverse opleidingen en een grote nieuwsgierigheid in effecten en resultaten van de diverse therapieën op de paarden zijn de basis van het huidige Health4Horses.”

Revalidatie

De meeste paarden die bij Health4Horses komen hebben peesblessures of rugproblemen. Wil je een paard na een blessure of ziekte weer 100% voor je sport of algemeen gebruik inzetten? Dan is het belangrijk gebruik te maken van een professioneel bedrijf. Monique: “Een professioneel bedrijf inzetten voor de revalidatie is veiliger voor het paard en de ruiter. Bij zo’n bedrijf is namelijk veel kennis aanwezig. Ook kan het paard tegelijkertijd in training gebracht en in conditie gehouden worden.”

Behandelmethode

Monique legt uit wat veelvoorkomende problemen zijn en hoe zij dit behandelen. “Voor rugproblemen bij een paard hebben wij een RevalidatieRugTraject ontwikkeld. Dit is een traject dat zeer goede resultaten oplevert. Dit traject is ondersteund en vastgelegd bij diverse gerichte onderzoeken uitgevoerd door eindexamenstudenten van de Hogeschool van Hall Larenstein en begeleid door een paardendierenarts. Metingen zoals bijvoorbeeld bewegingsanalyse zijn onder meer uitgevoerd door Equine Gait Analysis en Rosmark Consultancy. Het paard wordt middels diverse behandel- en onbelaste trainingstechnieken optimaal gerevalideerd waarbij ook gebruik wordt gemaakt van het Seawalken (zie openingsfoto). Dit traject kan voor vele vormen van rugklachten en vage kreupelheden ingezet worden. Ook bij paarden waarbij kissing spines (zie bovenstaande foto) is gediagnosticeerd. Samen met de eigen dierenarts kunnen wij het RevalidatieRugTraject vorm geven.”

Ervaring

Ko en Monique hebben inmiddels veel ervaring en kunnen zo goed bepalen welke behandelmethode een paard nodig heeft. “Inmiddels hebben we zoveel ervaring dat als we het verhaal van de eigenaar horen en daarnaast het paard zien en voelen, we redelijk goed kunnen inschatten welke behandel- of trainingsmethode het paard nodig heeft.” Dit is ook de reden dat veel mensen hun paard laten revalideren bij Health4Horses. “We hebben de nodige kennis en ervaring. Daarnaast zorgen wij voor een professionele aanpak en hebben we de juiste hulpmiddelen. En natuurlijk maken we alle tijd vrij voor het paard.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Health4Horses